Η δημιουργία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας

Κάθε Ομάδα Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) δημιουργείται μετά από ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, 18 ωρών,  πάνω στις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας. Εκτός Αθηνών τα σεμινάρια είναι συνήθως διήμερα. Το όνομά μιας ομάδας σχηματίζεται όταν δίπλα στο ΟΠΙ προστεθούν τα πρώτα ψηφία της περιοχής όπου δρα.

Η ίδρυση και η δράση των ΟΠΙ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συγκυρία της κρίσης. Η ίδρυση της πρώτης ΟΠΙ στην Αθήνα, της ΟΠΙΚ (Κυψέλη), συνέπεσε με το κίνημα «των πλατειών» (2011), αλλά και την σχεδόν ταυτόχρονη ύπαρξη μεγάλων κινημάτων εκτός Ελλάδος: Occupy Wall Street, Αραβική Άνοιξη. Η κοινωνική απήχηση που είχε η δημιουργία της ήταν εντυπωσιακή. Η ΟΠΙΑ (Αθήνα, 2013) ιδρύθηκε στον απόηχο των παραπάνω γεγονότων.

Το 2014, όταν τα μέτρα για τη «αντιμετώπιση» της κρίσης είχαν πλήξει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας σχηματίστηκαν  τέσσερεις  ΟΠΙ: ΟΠΙΚΟ (Κολωνάκι), ΟΠΙΔΟΥ (Δουργούτι), ΟΠΙΝΙ (Νέα Ιωνία) και ΟΠΙΓΑ (Γαλάτσι). Άνθρωποι από διαφορετικές γειτονιές, που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, πήραν την πρωτοβουλία -σχεδόν ταυτόχρονα- να δραστηριοποιηθούν με τη συλλογή προφορικών μαρτυριών, δηλαδή με την Ιστορία. Στο τέλος της χρονιάς οργανώθηκε  μια συνάντηση αλληλογνωριμίας και συντονισμού όλων των ΟΠΙ.

Το 2015 ιδρύθηκε η ΕΟΜ-ΟΠΙ (Ερευνητική Ομάδα Μεταπολίτευσης) και η ΟΠΙΔΗΧ (Δήμος Χαλανδρίου) οι οποίες είχαν άμεση σχέση με έναν θεσμικό φορέα: το Πολιτικό της Νομικής του ΕΚΠΑ η πρώτη, το Δήμο Χαλανδρίου η δεύτερη. Τον Ιούνιο οι ΟΠΙ οργάνωσαν την τριήμερη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας «Η πόλη αφηγείται», ενώ η κρίση καλά κρατούσε και η ‘νέα’ κυβέρνηση διαπραγματευόταν το μέλλον της χώρας με τους «εταίρους» που ήταν ταυτόχρονα και οι δανειστές της, με αποτέλεσμα ένα τρίτο Μνημόνιο. Στο τέλος του 2015 δημιουργήθηκε η ΟΠΙΚΑΡ (Καρέας) και στις αρχές του 2016 η ΟΠΙΧΟ-ΠΑ (Χολαργός – Παπάγου).

Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν ήταν πια τόσο πολυάριθμη: το 2012-14 με αποκλεισμούς συμμετείχαν περίπου 50, ενώ από το 2015 και μετά περίπου 30. Υπήρχαν όμως κάποιοι που διένυαν μεγάλες αποστάσεις για να τα παρακολουθήσουν. Το φθινόπωρο του 2016 ιδρύθηκαν δύο νέες ομάδες: μία μέσα στην πόλη, η ΟΠΙΜΕ-ΠΑ (Μετς – Παγκράτι) και μία βορειότερα, η ΟΠΙΒΡΙΛ (Βριλήσσια).

Στις αρχές του 2017 η ιστοσελίδα των ΟΠΙ έχει ήδη ετοιμαστεί.  Διεξάγεται επίσης ένα σεμινάριο στο Μουσείο Γουναρόπουλου, στο Δήμο Ζωγράφου, και ιδρύεται η ΟΠΙΖΩ. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η επαρχία: την άνοιξη του 2017 ιδρύονται η ΟΠΙΝΑΝΚΑ (Ναύπλιο – Νέα Κίος – Άργος), η ΟΠΙΛΕΣ (Λέσβος) και το καλοκαίρι η ΟΠΙΛΕ (Λέρος). Η ΟΠΙΒΟ (Βόλος) και η ΟΠΙΚΑΣ (Καστοριά) που ήδη λειτουργούν αποφασίζουν να συμμετέχουν στο Συντονιστικό των ΟΠΙ. Τον Απρίλιο 2017 οι ΟΠΙ διοργάνωσαν την 2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας με θέμα “Διαδρομές, γιατί η ζωή είναι δρόμος” εφορμώντας για ακόμη μια φορά από  τις διεργασίες και τους προβληματισμούς που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Στα δύο σεμινάρια που γίνονται το φθινόπωρο του 2017, ένα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινοπολιτών και ένα στο Πάντειο, δεν συμμετέχει μόνο η συλλογικότητα που πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή του, η ΟΠΙ-ΟΙΟΜΚΩ (Οικουμενική Ομοσπονδία Κων/λιτών) στο πρώτο και η ΟΠΙ-ΠΕΙΣ (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου) στο δεύτερο, αλλά και άλλες, μικρότερες. Το 2017 τελείωσε με τη δημιουργία της ΟΠΙΜΕ (Μεσσηνίας). Το σεμινάριο έγινε στην Καλαμάτα, 1-2 Δεκεμβρίου. Συνολικά το 2017 δημιουργήθηκαν επτά ΟΠΙ.

Το 2018 συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Το πρώτο τρίμηνο έγιναν έξι σεμινάρια για την προφορική ιστορία και δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ΟΠΙ. Τρία από αυτά έγιναν εκτός Αθηνών: στη γειτονιά Αλέξανδρου Σβώλου, Θεσσαλονίκη 26-27 Ιανουαρίου, στην πόλη του Αγρινίου 9-10 Μαρτίου και στη Φλώρινα 23-24 Μαρτίου. Τα υπόλοιπα τρία, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, έγιναν στην Αθήνα: το πρώτο αφορά την καταγραφή της δράσης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, το δεύτερο ένα project για το Φράγμα του Μαραθώνα που διεξάγεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΠ  και το τρίτο τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, στο Μουσείο Φιλιώ Χαϊδεμένου. Μέχρι το τέλος του χρόνου είχαν γίνει άλλα έξι σεμινάρια και αντίστοιχες ΟΠΙ: όλες εκτός Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη η ΟΠΙ Επταπυργίου, τη Ν. Ιωνία του Βόλου η ΟΠΙΒΟ-Ίωνες, την Κομοτηνή, την Καρδίτσα, τα Γρεβενά και την Ξάνθη. Στο τέλος του χρόνου η Ομάδα Πλατφόρμα του Συντονιστικού των ΟΠΙ σε συνεργασία με την ΕΠΙ (Ένωση Προφορικής Ιστορίας) κατέθεσαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) πρόταση για τη δημιουργία ενός αρχείου προφορικών μαρτυριών, μετά από αίτημα του Διευθυντή της ΕΒΕ.

Το 2019 είναι η χρονιά που η προφορική ιστορία συνδέθηκε με την εκπαιδευτική πράξη. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σχολείων στο 4ο ΠΕΚΕΣ που οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν για τη χρήση της προφορικής ιστορίας στη σχολική τάξη και οργανώθηκε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Μαθητικό Συνέδριο (10-12 Μαΐου), το οποίο παρουσιάστηκε και στην Ελευσίνα (6-7/12) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι κοινότητες στο Προσκήνιο».  Εκπαιδευτικά σεμινάρια και αντίστοιχες ΟΠΙ δημιουργήθηκαν, στις αρχές του χρόνου, στο ΕΘνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θέμα το ιστορικό του κτιρίου Φιξ, τον Οκτώβριο στη Χαλκίδα, τον Πειραιά και τη Ρόδο, ενώ τελειώνοντας ο χρόνος στα Πετράλωνα και για πρώτη φορά σε ένα χωριό, στη Συκιά, στη Β. Πελοπόννησο. Έντονη ήταν η παρουσία των ΟΠΙ σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και σε επιστημονικά συνέδρια. Το 2020 η πανδημία και η υποχρεωτική καραντίνα διαφοροποίησαν τους όρους της ζωής μας, αλλά και το τοπίο στην προφορική ιστορία. Η οργάνωση της 3ης Γιορτής Προφορικής Ιστορίας που είχε ξεκινήσει, σταμάτησε. Εκδόθηκε όμως ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για την προφορική ιστορία στην εκπαίδευση, «Προφορική Ιστορία και Σχολικό Πρόγραμμα» και στην ιστοσελίδα των ΟΠΙ δημιουργήθηκε η νέα σελίδα «Προφορική Ιστορία στα Σχολεία», με πλούσιο υλικό. Εκδίδεται και από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) το βιβλίο «Η δεκαετία του 40 και οι Χαλανδραίοι»,που βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και αναφέρεται στην κρίσιμη δεκαετία του 1940. Δημιουργήθηκε επίσης η ΟΠΙ COVID-19, η οποία μετά από ένα επιμορφωτικό σεμινάριο έκανε πάνω από 40 διαδικτυακές συνεντεύξεις. Μετά το τέλος της καραντίνας δεν συνέχισε τη δράση της. Το 2021 η πανδημία συνεχίστηκε. Η Ομάδα Συντονιστικού ΟΠΙ (Ο-ΣΥΝ-ΟΠΙ) που είχε οργανώσει το Μαθητικό Συνέδριο έκανε σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με μεγάλη επιτυχία  (εδώ) και οι ΟΠΙ παρουσίασαν τη δεκάχρονη πορεία τους στις 17/2 (εδώ). Η δουλειά τους αναδείχτηκε και μέσα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-2: δείτε και εδώ. Το γεγονός ότι η ΕΠΙ έβαλε στη νέα ιστοσελίδα της τις ΟΠΙ κάτω από την «ομπρέλα» της, χωρίς να ερωτηθούν και παρόλο που δεν έχουν καμιά οργανωτική σχέση, πυροδότησε έντονες διαδικτυακές συζητήσεις. Υπήρξαν αρκετές αιτήσεις για σεμινάρια, οι περισσότερες όμως παραπέμφθηκαν για το φθινόπωρο. Το σεμινάριο με την ομάδα εθελοντών που οργανώνει εδώ και δέκα χρόνια  φεστιβάλ στη Μάρπισσα της Πάρου έγινε διαδικτυακά. Στην Άνδρο όμως, τον Ιούνιο, έγινε με φυσική παρουσία και η ΟΠΙΑΝ ανέπτυξε σημαντική δράση στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο ιδρύθηκε η ΟΠΙΚΑ-Τ, στην περιοχή Καλλιθέα – Τζιτζιφιές. Τον Οκτώβριο η πρωτοβουλία για την οργάνωση Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία στέφτηκε με επιτυχία. Τον Νοέμβριο, όμως, το σεμινάριο για ίδρυση ΟΠΙ στην Ηλιούπολη διακόπηκε, λόγω της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο ιδρύθηκε, με διαδικτυακό σεμινάριο η ΟΠΙ-ΜΙΠ, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο τη δημιουργία ενός Μουσείου.

Η αύξηση του αριθμού των ΟΠΙ και των ανθρώπων που συλλέγουν προφορικές μαρτυρίες αντικατοπτρίζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να συνομιλήσει με το παρελθόν της, αλλά και τη δυναμική της προφορικής ιστορίας να κινητοποιεί ανθρώπους, να παράγει νέες ιδέες και να φωτίζει το μέλλον. Στη νέα ιστορική συγκυρία, η συλλογή προφορικών μαρτυριών αποτελεί τη βάση για την χαρτογράφηση του μέλλοντος.

Το Χρονικό των Ομάδων
timeline_pre_loader

Απρίλιος 2011: η ίδρυση της πρώτης ΟΠΙ στην Κυψέλη

Η πρώτη ΟΠΙ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2011 στην Κυψέλη. Ονομάστηκε ΟΠΙΚ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης. Το επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου και τελείωσε στις 18 Απριλίου 2011. Έγινε στο Πολυτεχνείο και το παρακολούθησαν περίπου τριάντα εθελοντές. https://sites.google.com/site/opikdomain/home Αρχικά συγκροτήθηκαν πέντε θεματικές ομάδες: Δεκαετία 1940, Μετανάστευση, Καθημερινή Ζωή, Εκπαίδευση και Εργασία. Γύρω στα Χριστούγεννα του 2011 οι ομάδες έγιναν τρεις (η Εργασία και η Εκπαίδευση συγχωνεύτηκαν με την Καθημερινή Ζωή) και τα μέλη της ΟΠΙΚ ήταν λιγότερα από είκοσι. Τότε, αποφάσισαν να οργανώσουν μια Ημερίδα όπου θα παρουσίαζαν τη δουλειά τους. Προετοίμασαν την Ημερίδα όσο καλύτερα μπορούσαν.

 

Φεβρουάριος του 2012

Τον Φεβρουάριο του 2012 οργάνωσαν μαθήματα βιντεοσκόπησης και μοντάζ από ειδικούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά. Προσπάθησαν να κάνουν γνωστό το τί είναι η προφορική ιστορία: Προφορική Ιστορία και άλλες ιστορίες. Εφημερίδα Η Αυγή, «Ενθέματα», 12 Φεβρουαρίου 2012 http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=668926 Προφορική Ιστορία. Ένα ριζοσπαστικό κίνημα, tvxs, 15 Φεβρουαρίου 2012, http://tvxs.gr/news/istoria/proforiki-istoria-ena-rizospastiko-kinima-tis-tasoylas-berbenioti Ξεκίνησαν να φτιάχνουν την ιστοσελίδα τους: https://sites.google.com/site/opikdomain/ Προσπάθησαν ακόμα να κάνουν γνωστά τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, δημοσιεύοντας αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που είχαν συγκεντρώσει οι θεματικές ομάδες. Ομάδα Μετανάστευση: Το βίωμα να είσαι μετανάστης. tvxs, 23 Φεβρουαρίου 2012 http://tvxs.gr/news/istoria/bioma-na-eisai-metanastis-tasoyla-berbenioti   Ομάδα Καθημερινή Ζωή: Η ιστορία της Κυψέλης μέσα από μνήμες. tvxs, 10 Μαρτίου 2012 http://tvxs.gr/news/istoria/i-istoria-tis-kypselis-mesa-apo-mnimes Ομάδα Εργασία (που ανασυστήθηκε): Μνήμες της εργασίας στην Κυψέλη. tvxs, 23 Μαρτίου 2012 http://tvxs.gr/news/istoria/mnimes-tis-ergasias-stin-kypseli Ομάδα Δεκαετία 1940: Η δεκαετία του 40 μέσα από μνήμες. tvxs, 28 Μαρτίου 2012 http://tvxs.gr/news/istoria/opik-i-dekaetia-toy-40-mesa-apo-mnimes Προσπάθησαν επίσης να ‘προπαγανδίσουν’ την Ημερίδα τους. Η Κυψέλη στο παζλ των αναμνήσεων. Εφημερίδα Η Καθημερινή, 1 Απριλίου 2012 http://www.kathimerini.gr/454464/article/politismos/arxeio-politismoy/h-kyyelh-sto-pazl-twn-anamnhsewn Προφορικές ιστορίες από την Κυψέλη. protagon.gr,  6 Απριλίου 2012 http://www.protagon.gr/themata/eiserxomena/proforikes-istories-apo-tin-kypseli-14056000000

11 Απριλίου 2012: η Ημερίδα της ΟΠΙΚ

Η Ημερίδα της ΟΠΙΚ έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) το Σάββατο 11 Απριλίου 2012. Είχε πολύ μεγάλη και εν πολλοίς απρόσμενη επιτυχία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΟΠΙΚ έκανε το τραπέζι σε εκατό περίπου άτομα. Μπορείτε να δείτε την αφίσα, το πρόγραμμα αλλά και να ακούσετε τις βιντεοσκοπημένες ανακοινώσεις των θεματικών ομάδων. Έφτιαξαν και ένα διαδραστικό χάρτη της Φωκίωνος Νέγρη, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΟΠΙΚ, όπου μπορείς να ακούσεις αφηγήσεις. Μετά το τέλος της Ημερίδα οι δημοσιεύσεις πάνω στη δράση της ΟΠΙΚ συνεχίστηκαν: Κατασκευάζοντας Κυψελιώτες. Εφημερίδα Athens Voice, ηλεκτρονική έκδοση, 11 Απριλίου 2012  http://tinyurl.com/opvd8lb Ημερίδα της ΟΠΙΚ – Εφημερίδα Τα Νέα της Κυψέλης, Μάϊος 2012 Ανακαλύψτε την Κυψέλη περπατώντας, tvxs, 23 Ιουνίου 2012 http://tvxs.gr/news/blogarontas/opik-anakalypste-ksana-tin-kypseli-perpatontas . Ιστορίες από μια ανθρώπινη Κυψέλη – Εφημερίδα Η Αυγή, «Ενθέματα», 29 Ιουλίου 2012 Κοινότητες και ιστορία. Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης. Περιοδικό Αρχειοτάξιο, τεύχος 14, Οκτώβριος 2012

Μάιος 2012: η ΟΠΙΚ συμμετέχει στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο προφορικής ιστορίας

Η ΟΠΙΚ πήρε μέρος στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο προφορικής ιστορίας με τίτλο Γεφυρώνοντας τις γενιές: Διεπιστημονικότητα και αφηγήσεις ζωής στον 21ο αιώνα. Προφορική Ιστορία και άλλες Βιο-ιστορίες, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, 25-27 Μαΐου 2012. Δείτε περισσότερα για το συνέδριο Η ανακοίνωση της ΟΠΙΚ είχε τίτλο: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης: Η Ιστορία και οι ιστορίες από τη γειτονιά. Έξω από την αίθουσα του συνεδρίου ‘έτρεχαν’ βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα συνεντεύξεων που είχαν φτιάξει οι τρεις θεματικές ομάδες. Δείτε τη βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση της ΟΠΙΚ. Το κείμενο βρίσκεται και στα πρακτικά του Συνεδρίου που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) http://www.epi.uth.gr/uploads/2013_proceedings.pdf

Οκτώβριος 2012: η ΟΠΙΚ οργανώνει δεύτερο σεμινάριο προφορικής ιστορίας

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 η ΟΠΙΚ ξεκίνησε το δεύτερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Πολυτεχνείο, το οποίο τελείωσε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012. Περιλάμβανε έξι τρίωρα μαθήματα. Το παρακολούθησαν πάνω από πενήντα άτομα, ενώ η λίστα συμμετοχών έκλεισε άμεσα, γιατί ήταν πολύ μεγάλη, ίσως και γιατί υπήρξε η δημοσίευση: Δωρεάν Σεμινάριο προφορικής ιστορίας από την ΟΠΙΚ. Με το τέλος του σεμιναρίου δημιουργήθηκαν εκτός από τις τρεις θεματικές ομάδες που ήδη υπήρχαν (Δεκαετία 40, Καθημερινή Ζωή, Μετανάστευση) και οι ομάδες Πολύγωνο-Προσφυγικά, Χώροι και Κτίρια, Εκπαίδευση, Κρίση, καθώς και η ομάδα Ετερότητα, η οποία αποφάσισε να φύγει από την ΟΠΙΚ με το σκεπτικό ότι το αντικείμενό της δεν αφορούσε μόνο την Κυψέλη. Μέσα στο 2013 έγιναν κάποιες συναντήσεις των συντονιστών των θεματικών ομάδων, αλλά και όλης της ΟΠΙΚ, καθώς και μερικές συνεντεύξεις. Ουσιαστικά όμως οι θεματικές ομάδες και γενικότερα η ΟΠΙΚ υπολειτουργούσε. Την εξαίρεση έκανε η ομάδα για την Κρίση.

Άνοιξη 2013: η δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ)

Την Άνοιξη του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος Δράσεις σε γειτονιές δημιουργήθηκε η Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας, η ΟΠΙΑ. Τα σεμινάρια έγιναν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων) αγόρασε έξι επαγγελματικά μαγνητόφωνα και μικρόφωνα για τη συλλογή των μαρτυριών. Μετά τη λήξη του προγράμματος κάποια μέλη της ΟΠΙΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν προφορικές μαρτυρίες. Στην ΟΠΙΑ δεν δημιουργήθηκαν θεματικές ομάδες. Η εμπειρία της ΟΠΙΚ για τη σημασία του ήχου και της εικόνας βοηθήθηκαν πολύ από τη συμμετοχή στην ΟΠΙΑ ενός σκηνοθέτη ο οποίος συμμετείχε και στα σεμινάρια που ακολούθησαν για την ίδρυση και άλλων ΟΠΙ. Περισσότερα για την ίδρυση, τη δράση και τον τρόπο που δουλεύει η ΟΠΙΑ μπορείτε να διαβάσετε στο site της ομάδας. Δείτε και ένα βίντεο που μιλούν τα μέλη της για τη σχέση τους με την ομάδα, το οποίο βρίσκεται ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την προφορική ιστορία συνεχίστηκε και το 2013: Φτιάχνοντας ένα νέο αφήγημα για το παρελθόν μας. tvxs, 10 Οκτωβρίου 2013 http://tvxs.gr/news/istoria/ftiaxnontas-ena-neo-afigima-gia-parelthon-mas-tis-istorikoy-tasoylas-berbenioti

Ιανουάριος 2014: σεμινάριο στο Κολωνάκι και ίδρυση ΟΠΙΚΟ

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 άρχισε και συνεχίστηκε για έξι συνεχόμενες Τρίτες το επιμορφωτικό σεμινάριο προφορικής ιστορίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 100, αλλά επιλέχτηκαν να το παρακολουθήσουν περίπου πενήντα. Με το τέλος του σεμιναρίου ιδρύθηκε η ΟΠΙΚΟ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου). Την πρωτοβουλία είχε η Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου. Για περισσότερα, αλλά και για τα προηγούμενα σεμινάρια δείτε: Σεμινάριο επιμόρφωσης προφορικής ιστορίας, tvxs, 9 Ιανουαρίου 2014 Η ΟΠΙΚΟ χρησιμοποίησε για τις συνεντεύξεις της τα μαγνητόφωνα που είχε αγοράσει ο ΟΠΑΝΔΑ.

Μάρτιος 2014: η ομάδα για την κρίση της ΟΠΙΚ στο 2ο Διεθνές Συνέδριο προφορικής ιστορίας

Στις 6-8 Μαρτίου 2014 έγινε στην Αθήνα το 2ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας, με τίτλο «Η μνήμη αφηγείται την πόλη… Προφορικές μαρτυρίες για το παρελθόν και το παρόν του αστικού χώρου», που οργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και η  Ένωση Προφορικής Ιστορίας (Ε.Π.Ι.), στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια. Στις 9 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206), το συνέδριο συνεχίστηκε με άλλους στόχους και άλλο τίτλο: «Η προφορική ιστορία στην πόλη. Επιτέλεση και συμμετοχή». Μπορείτε να δείτε την αφίσα, το πρόγραμμα και να διαβάσετε για το περιεχόμενο του συνεδρίου στο Η μνήμη αφηγείται την πόλη…, tvxs, 1 Μαρτίου 2014 . Μπορείτε νε δείτε το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων. Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με την παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας για την Κρίση, της ΟΠΙΚ και μπορείτε, αν θέλετε, να  ακούσετε την ανακοίνωση. Περισσότερα αποσπάσματα μαρτυριών μπορείτε να διαβάσετε στο Ζώντας την κρίση και συλλέγοντας προφορικές μαρτυρίες γι’ αυτήν – tvxs, 6 Μαρτίου 2014. Η συμμετοχή της ομάδας για την Κρίση στο συνέδριο λειτούργησε θετικά και για την υπόλοιπη ΟΠΙΚ. Συγκεντρώθηκαν πάνω από δέκα μέλη και σχηματίστηκαν τρεις θεματικές ομάδες: Κρίση, Μετανάστευση και Καθημερινή Ζωή. Συνέντευξη στο ρ/σ Στο Κόκκινο έδωσε η Τασούλα Βερβενιώτη: Η μνήμη διηγείται την πόλη, 6 Μαρτίου 2014, http://stokokkino.gr/article/6456/I-mnimi-diigeitai-tin-poli Εφημερίδα Εποχή, 17 Μαϊου 2014, «Ανακατασκευάζοντας το παρελθόν, φτιάχνοντας το όραμα του μέλλοντος», http://www.epohi.gr/portal/politiki/16947-anakataskevazontas-to-parelthon-ftiaxnontas-to-orama-tou-mellontos

Φθινόπωρο 2014: σεμινάριο στο Δουργούτι και ίδρυση ΟΠΙΔΟΥ

Το 2014 ιδρύθηκε και η ΟΠΙΔΟΥ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου. Την πρωτοβουλία είχε ένα μέλος της ΟΠΙΚΟ που ήταν ταυτόχρονα και μέλος του Dourgouti Island Hotel Project. Το Σεπτέμβριο, στη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Δουργουτίου έγινε ενημέρωση των κατοίκων -και όχι μόνο- για την προφορική ιστορία. Το σεμινάριο ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου στον Όμιλο Εθελοντών Νέου Κόσμου και τελείωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2014. Το παρακολούθησαν περίπου σαράντα άτομα και δημιουργήθηκαν τέσσερεις θεματικές ομάδες: Ψυχαγωγία – Διασκέδαση, Κοινωνική Στέγαση, Λαϊκοί Αγώνες: πρότυπα και παραβατικότητα και Καθημερινότητα στις δεκαετία 1950-60. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Η ΟΠΙΔΟΥ μοιράζεται με την ΟΠΙΑ και την ΟΠΙΚΟ τα έξι μαγνητόφωνα που έχει αγοράσει ο ΟΠΑΝΔΑ. Διαθέτει και σελίδα στο Facebook.

Νοέμβριος 2014: σεμινάρια και ξεκίνημα ΟΠΙΓΑ και ΟΠΙΝΙ

Το Νοέμβριο 2014 ξεκίνησαν δύο ακόμα σεμινάρια σε δύο διαφορετικούς δήμους και έτσι δημιουργήθηκαν δύο νέες ΟΠΙ, εκτός όμως του Δήμου Αθηναίων. Την πρωτοβουλία είχαν δύο μέλη της ΟΠΙΑ: το ένα κατοικούσε στο Γαλάτσι και το άλλο στη Νέα Ιωνία. Το σεμινάριο στο Γαλάτσι ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2015. Στη διάρκεια των γιορτών δεν έγιναν μαθήματα, με το σκεπτικό να γίνουν κάποιες συνεντεύξεις. Χώρος: 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου. Η ομάδα ονομάστηκε ΟΠΙΓΑ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Γαλατσίου. Υπήρξε μια ‘αφαίμαξη’ των μελών που παρακολούθησαν το σεμινάριο και ουσιαστικά η ΟΠΙΓΑ υπολειτούργησε όλο το 2015. Στη Νέα Ιωνία την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου είχε η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο η οποία διατηρεί καισελίδα στο Facebook. Πρόκειται για μια συλλογικότητα με δικό της χώρο και ποικίλες δράσεις. Μία από αυτές είναι και η ΟΠΙΝΙ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Νέας Ιωνίας). Το σεμινάριο έγινε σε δύο κύκλους. Ο πρώτος, το Σαββατοκύριακο 1-2 Νοέμβρη 2014. Επιπλέον η ΟΠΙΝΙ οργάνωσε δύο διαλέξεις με θέμα την πολεοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία της Νέας Ιωνίας και ειδικότερα τη βιομηχανική και προσφυγική υφή του πολεοδομικού της ιστού. Η πρώτη διάλεξη έγινε από την Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτονα και καθηγήτρια του ΕΜΠ (30/11/2014) και η δεύτερη με την Όλγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγο της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (14/12/2014).

Δεκέμβριος 2014: συνάντηση μελών ΟΠΙ για αλληλογνωριμία και συνεργασία

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα της Europe Direct, εκπρόσωποι των ομάδων ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ, ΟΠΙΔΟΥ, ΟΠΙΝΙ, ΟΠΙΓΑ και μέλη από την ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής. Ήταν πάνω από τριάντα άτομα, συνολικά και μίλησαν όλοι. Ο στόχος ήταν η αλληλογνωριμία των μελών των ΟΠΙ και η οργάνωση μια κοινής εκδήλωσης.

Ιανουάριος 2015: πρόταση συμμετοχής τεσσάρων ΟΠΙ σε συνέδριο στις ΗΠΑ

Τον Ιανουάριο 2015 οι τέσσερεις ‘παλιές’ ΟΠΙ (ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ και ΟΠΙΔΟΥ) έστειλαν πρόταση συμμετοχής στο Modern Greek Studies Association Symposium 2015, το οποίο θα γινόταν στην Ατλάντα. Θα συμμετείχαν μέσω Skype. Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση για το συνέδριο στο site του ΜGSA.

Φεβρουάριος 2015

  • Σεμινάριο στο Δήμο Χαλανδρίου και ξεκίνημα της ΟΠΙΔΗΧ

    Στις 2 Φεβρουαρίου 2015 (ήταν να αρχίσει τον Ιανουάριο αλλά μετατέθηκε λόγω των εκλογών) ξεκίνησε το σεμινάριο της ΟΠΙΔΗΧ: Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ήταν η πρώτη φορά που ένας δήμος εμπλεκόταν στην δημιουργία μιας ΟΠΙ. Το σεμινάριο έληξε στις 30 Μαρτίου, αλλά ο Δήμος δεν είχε μπορέσει να αγοράσει τα επαγγελματικά μαγνητόφωνα για να αρχίσουν να γίνονται οι συνεντεύξεις. Για το ιστορικό της ίδρυσης της ΟΠΙΔΗΧ αλλά και για τις προθέσεις του Δήμου να δημιουργήσει μουσείο προφορικής ιστορίας στο Χαλάνδρι δείτε: Μουσείο Μνήμης στο Χαλάνδρι, Εφημερίδα Η Αυγή, 29 Μαρτίου 2015.

  • Συνάντηση επτά ΟΠΙ για οργάνωση κοινής γιορτής

    Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 έγινε η δεύτερη συνάντηση των επτά ΟΠΙ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Επιτροπής με εκπροσώπους των τεσσάρων ΟΠΙ (ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ, ΟΠΙΔΟΥ) για το συντονισμό και την οργάνωση της κοινής εκδήλωσης. Οι δύο νεότερες ΟΠΙ (ΟΠΙΓΑ, ΟΠΙΝΙ) και η νεοσύστατη ΟΠΙΔΗΧ που δεν είχαν ακόμα πάρει αρκετές συνεντεύξεις ώστε να παρουσιάσουν κάποια δουλειά, θα συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσιάζοντας την ομάδα τους.

  • Εκπομπή στο ρ/σ Στο Κόκκινο

    Στις 22 Φεβρουαρίου 2015, στη σειρά εκπομπών με τίτλο Ιστορία στο Κόκκινο το θέμα ήταν: Πέρα από τις τυπωμένες σελίδες: το βίωμα, η μαρτυρία και οι ομάδες προφορικής ιστορίας. Ακούστε την εκπομπή: http://stokokkino.gr/podcast/aski-22-02.mp3

  • Σεμινάριο και δημιουργία ΕΟΜ-ΟΠΙ

    Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 ξεκίνησε το σεμινάριο της 8ης κατά σειρά ΟΠΙ. Ονομάζεται ΕΟΜ-ΟΠΙ: Ερευνητική Ομάδα για τη Μεταπολίτευση – Ομάδα Προφορικής Ιστορίας και έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες. Αποτελείται αποκλειστικά από φοιτητές του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο: τα πολιτικά κόμματα της μεταπολίτευσης και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Το σεμινάριο έληξε στις 3 Απριλίου 2015. Περισσότερα για την ΕΟΜ-ΟΠΙ και τους στόχους της μπορείτε να δείτε εδώ.:

Άνοιξη 2015

  • Το Μάρτιο 2015 η πρόταση των ΟΠΙ για συμμετοχή στο MGSA Symposium 2015 έγινε αποδεκτή.
  •  Ίδρυση ΟΠΙΝΙ

    Μετά το πρώτο κύκλο σεμιναρίων η πορεία της ΟΠΙΝΙ παρουσίασε ένα ‘κενό’. Ο δεύτερος κύκλος έγινε την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 και η ΟΠΙΝΙ εξελίχτηκε σε μια πολύ δραστήρια ΟΠΙ. Τα μέλη της αποφάσισαν να δουλέψουν με δύο κυρίως θεματικές: α) Εργατική τάξη / βιομηχανοποίηση /αποβιομηχανοποίηση (εργοστάσια, οικισμοί, εργατικές γειτονιές, προπολεμικά χρόνια, κατοχή, εμφύλιος, έως το 1980) και β) Πρόσφυγες / μετανάστες / πολιτισμός (Η εξέλιξη της Νέας Ιωνίας από τα χρόνια της προσφυγιάς μέχρι τις μέρες μας.)

  • Οργάνωση Γιορτής Προφορικής Ιστορίας

    Την 1 Απριλίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έγινε η τρίτη συνάντηση των ΟΠΙ για την κοινή διοργάνωση. Δόθηκε ο τίτλος Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Η πόλη αφηγείται. Διοργανωτές ήταν οι τέσσερεις ‘παλιές’ ΟΠΙ (ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ και ΟΠΙΔΟΥ). Συμμετείχαν όμως και άλλες έξι: ΟΠΙΓΑ, ΟΠΙΝΙ, ΟΠΙΔΗΧ, ΕΟΜ-ΟΠΙ, ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής και Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ικαρίας (ΟΠΙΙΚ) που εκδήλωσε και αυτή ενδιαφέρον. Της Γιορτής Προφορικής Ιστορίας προηγήθηκαν αρκετές δημοσιεύσεις και μία εκπομπή: Αφήγηση Ζωής, Ομάδα προφορικής Ιστορίας που καταγράφει τις μαρτυρίες μιας ζωής, εφημερίδα Ημερησία, 6 Απριλίου 2015. Στο ρ/σ Στο Κόκκινο, 6 Ιουνίου, στην εκπομπή Θεωρία στον Αέρα: Έννοιες – Ιδέες – Κριτική με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με θέμα «Ομάδες προφορικής Ιστορίας: τοπικότητα, κοινή εμπειρία και συλλογική διεκδίκηση». Ακούστε την εκπομπή: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000010162/ Γιορτή Προφορικής Ιστορίας: Η πόλη αφηγείται, 12-14 Ιουνίου, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 7 Ιουνίου 2015 Ομάδες Προφορικής Ιστορίας. Ένα «ιστορικό» κίνημα. Εφημερίδα Η Αυγή, 7 Ιουνίου 2015 H Αθήνα θυμάται και μιλάει: ‘Από την Κυψέλη έβλεπα την θάλασσα, τώρα το καζανάκι του απέναντι’, 7 Ιουνίου 2015 H προσωπική μνήμη, ως αντανάκλαση της συλλογικής, Εφημερίδα Εποχή, 8 Ιουνίου 2015, Γιορτή προφορικής ιστορίας: «Η πόλη αφηγείται», Εφημερίδα Ημερησία, 9 Ιουνίου 2015. «Η πόλη αφηγείται» τις ιστορίες της, Αθηνόραμα, 10 Ιουνίου 2015 Πριν ξεκινήσει η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας κάποιες θεματικές ομάδες των ΟΠΙ έστειλαν εκτεταμένα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που είχαν πάρει, γιατί ετοιμάζοντας την ανακοίνωσή τους αντιλήφθηκαν ότι ήταν δύσκολο να χωρέσουν όλο αυτό τον πλούτο των αφηγήσεων στη μισή ώρα που τους παρείχε το πρόγραμμα του συνεδρίου. Τα επιλεγμένα αποσπάσματα αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία, την ψυχαγωγία, το παιγνίδι, τα πολιτικά γεγονότα πριν τον πόλεμο, τον πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση (κυρίως), τα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο, τη μετανάστευση και την κρίση. Μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

  • Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Η πόλη αφηγείται, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 12-14 Ιουνίου 2015

    Η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Η πόλη αφηγείται, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. Οι εκδηλώσεις κάλυψαν όλο το χώρο: το αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης όπου έγιναν οι παρουσιάσεις των ΟΠΙ, το φουαγέ, τους διαδρόμους, τον έξω χώρο και την αίθουσα του παλιού καφενείου όπου είχαν στηθεί εγκαταστάσεις, χάρτες και έπαιζαν σε συνεχή ροή επιλεγμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων. Συμμετείχαν τα μέλη των ΟΠΙ, οι αφηγητές τους, άνθρωποι που ήρθαν απλώς να δουν και να ακούσουν, κάποιοι που σκέφτονταν να ενταχθούν σε μια ΟΠΙ ή να δημιουργήσουν μία στη γειτονιά τους. Έφεραν και τα παιδιά τους, αφού υπήρχε ειδικό πρόγραμμα με ‘παλιά’ παιγνίδια και ταχυδακτυλουργικά (στο προαύλιο χώρο), ένα θεατρικό δρώμενο, δύο συγκροτήματα με ζωντανή μουσική και ένα ‘πλούσιο’ τραπέζι. Την Παρασκευή και το Σάββατο οι τέσσερεις ‘παλιές’ ομάδες (ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ και ΟΠΙΔΟΥ) και της Καισαριανής, παρουσίασαν τις δουλειές τους. Την Κυριακή, όλες οι ΟΠΙ, νέες και παλιές, μίλησαν για τη μέχρι τότε δράση τους και το «παρακάτω» του όλου εγχειρήματος. Οι ανακοινώσεις βιντεοσκοπήθηκαν και κάποιες έχουν αναρτηθεί μαζί με ένα τρέιλερ για τη Γιορτή. Μπορείτε να δείτε την αφίσα, το πρόγραμμα, το Δελτίο Τύπου και τα μηνύματα που μας άφησαν καθώς και φωτογραφίες.

Ιούνιος 2015: η ΟΠΙΝΙ παρουσιάζει τη δουλειά της στη Ν. Ιωνία

Στις 28 Ιουνίου 2015 μέλη της ΟΠΙΝΙ παρουσίασαν την ομάδα τους καθώς και τους  αφηγητές τους δείχνοντας αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις τους. Η παρουσίαση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ (26-28 Ιούνη) που οργάνωσε η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ίδρυση της. Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την παρουσίαση της ΟΠΙΝΙ εδώ. Στις 14 Οκτωβρίου 2015 τα μέλη της ΟΠΙΝΙ συζήτησαν με την κ. Όλγα  Βογιατζόγλου, αρχαιολόγο, για τις Βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Νέας Ιωνίας και στις 18 Οκτωβρίου οργάνωσαν περιήγηση στις «βιομηχανικές» γειτονιές της Ν. Ιωνίας. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2015: ΟΠΙΔΟΥ, Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο

Μετά τη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, το καλοκαίρι 2015, κάποια μέλη της ΟΠΙΔΟΥ, έριξαν την ιδέα να σχηματισθεί μία ομάδα, η οποία θα έπαιρνε συνεντεύξεις για την περίοδο της Κατοχής στο Δουργούτι. Αποφάσισαν να αναδείξουν το Μπλόκο (Αύγουστος 1944), το οποίο ήταν ελάχιστα γνωστό στην ιστοριογραφία και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη γειτονιά. Η εκδήλωση είχε προαναγγελθεί στον τύπο, Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο, tvxs, 8 Οκτωβρίου 2015  και εντάχτηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων η Αθήνα Ελεύθερη. Στο Δουργούτι η εκδήλωση διήρκεσε δύο μέρες: Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 (ώστε να έρθουν και τα σχολεία). Συμμετείχαν με διάφορους τρόπους τα περισσότερα μέλη της ΟΠΙΔΟΥ και υπήρξε μεγάλη προσέλευση από τους κατοίκους, αλλά και από σχολεία της περιοχής. Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η Έκθεση Φωτογραφίας. Οι εκδηλώσεις περιείχαν ακόμα ιστορική περιήγηση, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις. Η ΟΠΙΔΟΥ απέκτησε ιστοσελίδα όπου μπορείτε να δείτε την αφίσα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και το βίντεο με αποσπάσματα συνεντεύξεων που δείχτηκε στη διάρκεια της παρουσίασης της ΟΠΙΔΟΥ. Στην ίδια σελίδα υπάρχει και ένα βίντεο που περιγράφει το σύνολο των διήμερων εκδηλώσεων.

17 Οκτωβρίου 2015: Modern Greek Studies Association Symposium

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 οι τέσσερεις ‘παλιές’ ΟΠΙ (ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ και ΟΠΙΔΟΥ) πήραν μέρος στο 24th Biennial International MGSA SYMPOSIUM October 15-18, 2015, Atlanta, Georgia, σε ειδική συνεδρία με τίτλο Grassroots Oral History Groups in Times of Crisis. Τα μέλη των ΟΠΙ που έκαναν την παρουσίαση, καθώς και οι σύνεδροι της Αθήνας βρίσκονταν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Ο πρόεδρος της συνεδρίας καθώς και οι υπόλοιποι σύνεδροι στην Ατλάντα, ΗΠΑ. Ώρα Ελλάδας: 18:00-19:45. Η συνεδρία ξεκίνησε με μια Εισαγωγή της Τασούλας Βερβενιώτη. Δείτε εδώ. Από τις ομάδες πρώτη παρουσίασε η ΟΠΙΑ, η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο δουλειάς της ομάδας και γενικότερα των ΟΠΙ. Διαβάστε εδώ. Η ΟΠΙΚ και η ΟΠΙΚΟ μίλησαν για την κρίση. Η ανακοίνωση της ΟΠΙΚΟ έγινε με Power Point και είχε τίτλο Times of Crisis  in Kolonaki. Human stories and urban transformations. Την ανακοίνωση της ΟΠΙΚ με τίτλο Bottom-up Reactions to the Current Socio Economic Turmoil in Greece ΟΠΙΚ, μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε (περιέχει και βίντεο) στην ιστοσελίδα της. Τελευταία παρουσίασε η ΟΠΙΔΟΥ. Αναφέρθηκε στη δημιουργία και τη λειτουργία της και έδειξε ένα βίντεο 6΄από το σύνολο των εκδηλώσεων Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο. Στην ιστοσελίδα της ΟΠΙΔΟΥ  μπορείτε να δείτε το βίντεο. Ακολούθησε συζήτηση. Το κλίμα και ήταν πάρα πολύ φιλικό. Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και μία φωτογραφία από την παρουσίαση των ΟΠΙ εδώ.

25 Οκτωβρίου 2015: Η Αθήνα ελεύθερη

Στις 25 Οκτωβρίου τρεις ομάδες, η ΟΠΙΑ, η ΟΠΙΚ και η ΟΠΙΚΟ, παρουσίασαν στη Δημοτική Πινακοθήκη κάτω από τον γενικό τίτλο Η Κατοχή και η Απελευθέρωση στην Αθήνα μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της τη δουλειά τους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη».

Νοέμβριος 2015: η ΟΠΙΔΗΧ αποκτά μαγνητόφωνα

Στις 16 Νοεμβρίου 2015 συναντήθηκε η ΟΠΙΔΗΧ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας τα τρία επαγγελματικά μαγνητόφωνα που είχε αγοράσει ο Δήμος Χαλανδρίου. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν πάνω από είκοσι άτομα. Έγινε πρακτική εξάσκηση με τα μαγνητόφωνα, καθώς και ένα βιωματικό εργαστήριο. Δημιουργήθηκαν τέσσερεις ομάδες: η μία θα έπαιρνε συνεντεύξεις από τον καταυλισμό των Ρομά και οι υπόλοιπες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους, χωρίζοντας τις συνοικίες.

Δεκέμβριος 2015

  • Οργάνωση συντονιστικού ΟΠΙ

    Την 1η Δεκέμβρη συναντήθηκαν εκπρόσωποι των εννέα ομάδων: ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ, ΟΠΙΔΟΥ, ΟΠΙΓΑ, ΟΠΙΝΙ, ΕΟΜ-ΟΠΙ, ΟΠΙΔΗΧ και ΟΠΙΚΑΡ. Ένας από κάθε ΟΠΙ ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή. Φτιάχτηκε λίστα επικοινωνίας (google group) ώστε να διευκολύνεται η ενημέρωση μεταξύ των ΟΠΙ. Αποφασίστηκε η συνάντηση των Συντονιστών (και όποιου άλλου θέλει) να γίνεται κάθε τρεις μήνες, η ιστοσελίδα της Γιορτής να μετατραπεί σε ιστοσελίδα των ΟΠΙ και να οργανωθεί καλύτερα το Facebook.

  • Δημιουργείται νέα ΟΠΙ: η ΟΠΙΚΑΡ

    Στο τέλος του 2015 ιδρύθηκε η ΟΠΙΚΑΡ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καρέα. Την πρωτοβουλία πήραν μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρέα. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο. Περιλάμβανε έξι τρίωρα μαθήματα. Άρχισε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και έληξε στις 16 Δεκεμβρίου 2015. Το παρακολούθησαν περίπου τριάντα άτομα. Μέλη της ΟΠΙΑ ανέλαβαν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο σεμινάριο. Για περισσότερα δείτε εδώ. Η ΟΠΙΚΑΡ διαθέτει ένα επαγγελματικό μαγνητόφωνο και τα μέλη της ξεκίνησαν αμέσως  να παίρνουν συνεντεύξεις. Δεν δημιούργησαν θεματικές ομάδες.

  • Η ΟΠΙΝΙ οργανώνει ‘γλέντι’ για να αγοράσει κάμερα

    Η ΟΠΙΝΙ, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, οργάνωσε Λαϊκό γλέντι – Φαγοπότι με ζωντανή μουσική στην Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνία – Υδραγωγείο. Ο στόχος ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει βιντεοκάμερα. Το γλέντι ήταν πολύ ωραίο, αλλά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν λίγα.

Ιανουάριος 2016

  • ΟΠΙΑ: οργάνωση σεμιναρίου

    Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 ξεκίνησε σεμινάριο για τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και τελείωσε στις 15 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά ένα τρίωρο αφιερώθηκε στις «συλλογικότητες». Συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα. Ήταν κυρίως άνθρωποι που είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να επιμορφωθούν στη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Ο στόχος δεν ήταν να δημιουργηθεί μια νέα ΟΠΙ, αλλά να στελεχωθούν οι ήδη υπάρχουσες. Κάποιοι δεν συνέχισαν, κάποιοι πήγαν στις ΟΠΙ, οι περισσότεροι στην ΟΠΙΑ.

  • ΕΟΜ-ΟΠΙ: παρουσίαση στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Στις 15 Ιανουαρίου 2016, η ΕΟΜ-ΟΠΙ οργάνωσε εκδήλωση στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σκουφά 45) με θέμα "40 χρόνια Μεταπολίτευση: πολιτική, ιστορία και μνήμη- Η περίπτωση των μελών του ΠΑΣΟΚ". Εισαγωγικά μίλησε ο καθηγητής Γ. Θεοδωρίδης, η Τ. Βερβενιώτη για τη σημασία της προφορικής Ιστορίας και η ομάδα των φοιτητών παρουσίασε τη δουλειά της, καθώς και ένα βίντεο με αποσπάσματα συνεντεύξεων. Ακολούθησε συζήτηση. Συμμετείχαν πολλοί φοιτητές αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και οι περισσότεροι από τους αφηγητές. Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη. Δείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook: https://www.facebook.com/events/1031356716902397/

  •  

Φεβρουάριος 2016: νέο σεμινάριο ΕΟΜ-ΟΠΙ

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της δουλειάς της η ΕΟΜ-ΟΠΙ οργάνωσε νέο σεμινάριο. Αυτό ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και τελείωσε την Παρασκευή 8 Απριλίου. Δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα.

Μάρτιος 2016: σεμινάριο και ίδρυση ΟΠΙΧΟ-ΠΑ

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου ξεκίνησε στο Χολαργό το σεμινάριο προφορικής ιστορίας με αντικειμενικό σκοπό να ιδρυθεί η ΟΠΙΧΟ-ΠΑ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χολαργού – Παπάγου. Είχε προηγηθεί (11 Ιανουαρίου) ομιλία με θέμα την Προφορική Ιστορία, ώστε να προετοιμαστεί το ‘έδαφος’ από τη συλλογικότητα «Εκτός Ωρών». Το σεμινάριο τελείωσε στις 21 Απριλίου. Εντυπωσιακό και συγκινητικό ήταν ότι μια ομάδα μαθητών από τις Λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Λειψών ζήτησε να παρακολουθήσει το σεμινάριο μέσω Skype. Επειδή όμως το σήμα δεν ήταν καλό το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου βιντεοσκοπήθηκε και στάλθηκε στους μαθητές. Και επειδή η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή στάλθηκε και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Στις 11 Απριλίου, μέσω Skype, υπήρξε ειδική επικοινωνία με τους μαθητές και τις καθηγήτριές τους. Η ΟΠΙΧΟΠΑ είναι η δέκατη ΟΠΙ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου τριάντα άτομα. Δημιουργήθηκαν τρεις θεματικές ομάδες: α. Εξέλιξη της αθλητικής δραστηριότητας – Εγκαταστάσεις και Άνθρωποι, β. Η κοινωνική εξέλιξη. Πολιτισμός, Οικονομία, Πολιτική: ένας Δήμος, δύο διαφορετικά προφίλ και γ. Πολεοδομική και Οικιστική Εξέλιξη. Ομάδες οικιστών: ομοιότητες και διαφορές.

Απρίλιος 2016: Οργάνωση σεμιναρίων

Τα μέλη των ΟΠΙ εξέφρασαν την επιθυμία να αυξήσουν τις γνώσεις τους όχι τόσο για την καλύτερη διεξαγωγή των συνεντεύξεων, όσο για την ανάλυση και την παρουσίασής τους.

Για το σκοπό αυτό διοργανώθηκαν δύο σεμινάρια:

1. Ανάλυση / ερμηνεία συνεντεύξεων, Δευτέρα 4 Απριλίου, Πνευματικό Κέντρο του

Δήμου Αθηναίων. Στο τρίωρο αυτό σεμινάριο δίδαξε η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν,

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το power point με βάση το οποίο έγινε στο σεμινάριο

δόθηκε και στους συμμετέχοντες.

2. Ιστορική Χαρτογράφηση, Τρίτη 19 Απριλίου, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

Στο τρίωρο αυτό σεμινάριο δίδαξαν από την Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης του

Dourgouti Island Hotel Project ο Γιώργος Θάνος (Ομάδα Άστυ) και ο Βαγγέλης

Παπαδιάς, απόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου. Σημαντική ήταν

η συμμετοχή μελών

2017: ΟΠΙ

Η ιστοσελίδα των ΟΠΙ, ανανεώνεται από τα μέλη της, μέσα από την ανάγκη για επικοινωνία με την κοινότητα, τη διάδοση της δουλειάς τους http:/oralhistorygroups.gr/.

  • Μετά από σεμινάριο ιδρύονται τρεις νέες ομάδες προφορικής ιστορίας (ΟΠΙ): 13η, ΟΠΙΖΩ (Ζωγράφου), 14η, ΟΠΙΝΑΝΚΑ (Ναύπλιο – Ν. Κίος – Άργος), 15η, ΟΠΙΛΕΣ (Λέσβο).
  • Στις 28-30 Απριλίου 2017, τα μέλη των ΟΠΙ διοργανώνουν την 2η ¨Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, Διαδρομές, γιατί η ζωή είναι δρόμος, (28-30/ 4/2017).
  • Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ), μετέχει στο Συντονιστικό των ΟΠΙ.
  • Στις 28 Μαΐου 2017, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Νέας Ιωνίας (ΟΠΙΝΙ), διοργανώνει για τα μέλη της σεμινάριο ιστορικής χαρτογράφησης.
  • Το καλοκαίρι του 2017, μετά από σεμινάριο στο νησί της Λέρου, ιδρύεται η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέρου (ΟΠΙΛΕ).
  • Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το σεμινάριο που ξεκίνησε στις 14 Οκτώβρη με πρωτοβουλία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.). Στο σεμινάριο επίσης συμμετείχαν μέλη από ΟΠΙΒΡΙΛ και ΟΠΙΝΙ.
  • Σεμινάριο και ίδρυση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου, (ΟΠΙ-ΠΕΙΣ) στις 23/10-27/11/2017.
  • Η οµάδα προφορικής ιστορίας για το Φεµινισµό (ΟΠΙ-ΦΕΜΙΝ), ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017.
  • Στην Καλαμάτα, 1-2 Δεκεμβρίου 2017, οργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο «Εισαγωγή στην προφορική ιστορία» με αποτέλεσμα την δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Μεσσηνίας (ΟΠΙΜΕ).    

2018: ΟΠΙ

Το πρώτο τρίμηνο έγιναν έξι σεμινάρια για την προφορική ιστορία και δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ΟΠΙ.

  • Θεσσαλονίκη: σεμινάριο 26-27 Ιανουαρίου (γειτονιά Αλ. Σβώλου)
  • Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: 6-7/2 & Απρίλιος
  • Σεμινάριο για τα μέλη των ΟΠΙ: Έξι ερευνητικά ερωτηματικά για ερασιτέχνες ιστορικούς, 4 Μαρτίου
  • Αγρίνιο: σεμινάριο 9-10 Μαρτίου ¨
  • ΕΥΔΑΠ + Σύλλογος Εργαζομένων (project με θέμα το Φράγμα του Μαραθώνα): ομιλία 25/1. Σεμινάριο: 14/2 έως 21/3
  • Ν. Φιλαδέλφεια: ομιλία 29/1. Σεμινάριο 15/2 έως 22/3
  • Φλώρινα: σεμινάριο 23-24 Μαρτίου
  • Ν. Ιωνία Βόλου: ΟΠΙΒΟ-Ίωνες
  • Θεσσαλονίκη: ΟΠΙ Επταπυργίου 5,6 & 9/5
  • Κομοτηνή, Μάιος
  • Καρδίτσα, Γρεβενά, Ξάνθη το Φθινόπωρο

2019: ΟΠΙ

H Ομάδα Πλατφόρμα του Συντονιστικού των ΟΠΙ σε συνεργασία με την ΕΠΙ (Ένωση Προφορικής Ιστορίας) κατέθεσαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ) πρόταση για τη δημιουργία ενός αρχείου προφορικών μαρτυριών, μετά από αίτημα του Διευθυντή της ΕΒΕ.

  • Το 2019 η προφορική ιστορία συνδέθηκε με την εκπαιδευτική πράξη. -Δίκτυο σχολείων στο 4ο ΠΕΚΕΣ για χρήση της προφορικής ιστορίας στη σχολική τάξη
  • Μαθητικό Συνέδριο (10-12 Μαΐου): http://oralhistorygroups.gr/1mspi-2/
  • Δημιουργία ΟΠΙ: -Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) με θέμα το κτίριο Φιξ -Χαλκίδα (ΟΠΙΧΑ) -Ρόδος, -Πετράλωνα – Θησείο (ΟΠΙΠΕ-ΘΗ) -στο χωριό Συκιά, στη Β. Πελοπόννησο.
  • Έντονη ήταν η παρουσία των ΟΠΙ σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και σε επιστημονικά συνέδρια.

2020:ΟΠΙ

  • Το 2020 η πανδημία και η υποχρεωτική καραντίνα διαφοροποίησαν τους όρους της ζωής μας, αλλά και το τοπίο στην προφορική ιστορία. Η οργάνωση της 3ης Γιορτής Προφορικής Ιστορίας αναβλήθηκε.
  • Εκδόθηκε το εγχειρίδιο «Προφορική Ιστορία και Σχολικό Πρόγραμμα»
  • Στην ιστοσελίδα των ΟΠΙ δημιουργήθηκε η νέα σελίδα «Προφορική Ιστορία στα Σχολεία», με πλούσιο υλικό
  •  Εκδίδεται και από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) το βιβλίο «Η δεκαετία του 40 και οι Χαλανδραίοι», που βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και αναφέρεται στην κρίσιμη δεκαετία του 1940.
  • Ιδρύεται η ΟΠΙ COVID-19, η οποία μετά από ένα επιμορφωτικό σεμινάριο έκανε πάνω από 40 διαδικτυακές συνεντεύξεις. Μετά το τέλος της καραντίνας δεν συνέχισε τη δράση της.

2021:ΟΠΙ

  • Η Ομάδα Συντονιστικού ΟΠΙ (Ο-ΣΥΝ-ΟΠΙ) που είχε οργανώσει το Μαθητικό Συνέδριο έκανε σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με μεγάλη επιτυχία  (εδώ)
  • Οι ΟΠΙ παρουσίασαν τη δεκάχρονη πορεία τους στις 17/2 (εδώ).
  • Η δουλειά τους αναδείχτηκε και μέσα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-2: δείτε και εδώ.
  • Διαδικτυακό  σεμινάριο με την ομάδα εθελοντών που οργανώνει εδώ και δέκα χρόνια  φεστιβάλ στη Μάρπισσα της Πάρου  
  • Στην Άνδρο όμως, τον Ιούνιο, έγινε με φυσική παρουσία και η ΟΠΙΑΝ ανέπτυξε σημαντική δράση στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Το φθινόπωρο ιδρύθηκε η ΟΠΙΚΑ-Τ, στην περιοχή Καλλιθέα – Τζιτζιφιές.
  • Τον Οκτώβριο η πρωτοβουλία για την οργάνωση Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία στέφτηκε με επιτυχία.
  • Τον Δεκέμβριο ιδρύθηκε, με διαδικτυακό σεμινάριο η ΟΠΙ-ΜΙΠ, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο τη δημιουργία ενός Μουσείου.

2022:ΟΠΙ

  • Ίδρυση ΟΠΙ Ηλιούπολης: το σεμινάριο διακόπηκε λόγω της πανδημίας και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2022.
  • Διαδικτυακά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: http://oralhistorygroups.gr/seminaria_proforiki-istoria_sxoleio/ .
  • Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.
  • Ίδρυση ΟΠΙΓΕ (ΟΠΙ Γυναικών Εκπαιδευτικών).
  • Ίδρυση ΟΠΙ-ΛΒ (Λαϊκή Βιβλιοθήκη, Νεάπολη Θεσσαλονίκης).
  • Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας: 22-27/10 http://oralhistorygroups.gr/evdomada-proforikis-istorias/. 
  • 3η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, 22-24/10.
  • Εκπαιδευτικό Διήμερο, 25-26/10.
  • Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία, 27/10.
  • Έξι εργαστήρια

2023:ΟΠΙ

  • Στις 14 Ιανουαρίου μετά από τριήμερο σεμινάριο ιδρύεται η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).
  • Η ΟΠΙΧΙ έχει ήδη οργανώσει αρκετές εκδηλώσεις.
  • Στις 31 Μαρτίου, η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χανίων (ΟΠΙΧ) διοργανώνει τριήμερο Σεμινάριο με στόχο την ίδρυση ΟΠΙ στα Χανιά (ΟΠΙΧ).
  • Απρίλιος: Η ΟΠΙΔΗΧ μέσω του Δήμου Χαλανδρίου και της AltSol αναλαμβάνει την υλοποίηση της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας προφορικών μαρτυριών.
  • Πραγματοποιήθηκε τετραήμερο Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας (10-11 και 17-18 Ιουνίου) με στόχο τη δημιουργία μιας Ομάδας Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) στην Ελευσίνα (πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης).

Διαδώστε το :