Χαρτογράφηση προφορικών μαρτυριών

Τα ψηφιακά μέσα φέρνουν νέες δυνατότητες στην ανάλυση, επεξεργασία και προβολή των προφορικών μαρτυριών. Μια από αυτές που έχει πολλά να προσφέρει στις τοπικές ΟΠΙ είναι η δημιουργία χαρτών με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών. Οι ΟΠΙ διοργάνωσαν σεμινάριο σχετικά με τους τρόπους χαρτογράφησης της ιστορικής μνήμης και τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων δημιουργίας χαρτών. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Ηράκλειτου Σουγιουλτζόγλου (28/5/2017) όπως και το video από το σεμινάριο.

Πολλές ΟΠΙ αξιοποίησαν το εργαλείο με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε, στην Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, την παρακάτω ψηφιακή περιήγηση στο Γεντί Κουλέ, βασισμένη στις προφορικές μαρτυρίες των πληροφορητών της, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Άλλο παράδειγμα είναι ο ψηφιακός χάρτης της ΟΠΙΝΙ: Ιστορίες επί χάρτου. Εφαρμογές δημιουργίας ψηφιακών χαρτών με θέμα τα μεγάλα κλωστοϋφαντουργεία της Ελευθερούπολης τη δεκαετία του 1980.

Δημιουργία αρχείου αποσπασμάτων

Στην πορεία της δουλειάς των ΟΠΙ πάντα τίθεται ο στόχος της παρουσίασης της σε ένα ευρύτερο κοινό. Μια έξυπνη τακτική είναι, αυτός που πήρε τη συνέντευξη να επιλέγει κάποια αποσπάσματα που του ‘αρέσουν’ και σιγά σιγά από τις διάφορες συνεντεύξεις σχηματίζονται θέματα – ως κεφάλαια ενός βιβλίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Κυρίως διευκολύνουν τις παρουσιάσεις μας.

Την περιγραφή αυτής της διαδικασίας μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Δείτε και ένα παράδειγμα από την ομάδα της ΟΠΙΚ για την Κρίση, η οποία χρησιμοποίησε ως τίτλους, τις ερωτήσεις του Οδηγού συνέντευξης, οπότε η διαδικασία απλουστεύτηκε. [παράδειγμα]. Δείτε επίσης τους τίτλους από τις θεματικές ενότητες των αποσπασμάτων της ΟΠΙΑ εδώ.

Εννοείται ότι σε καμιά περίπτωση δεν ‘τεμαχίζουμε’ τη συνέντευξη και ότι εξακολουθεί να υπάρχει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο ολόκληρο, γιατί είναι πολύ πιθανό να το χρειαστούμε.

Διαδώστε το :