Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014. Το 2015 ήταν μια χρονιά με έντονη δραστηριότητα: τον Ιούνιο συμμετείχε με τρεις ανακοινώσεις (μετανάστευση- προσφυγιά, παραβατικά πρότυπα και διασκέδαση) στη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, τον Οκτώβριο οργάνωσε τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα το Μπλόκο στο Δουργούτι το 1944, και τον ίδιο μήνα πήρε μέρος στο συμπόσιο της Modern Greek Studies Association με ανακοίνωση για το ιστορικό της ομάδας και ένα βίντεο με τις δράσεις στην εκδήλωση για το Μπλόκο. Το 2016 οργάνωσε εκδηλώσεις με τίτλο Τ΄αρμένικα. Το Δουργούτι των προσφύγων. Το αρχείο της περιλαμβάνει πάνω από 30 συνεντεύξεις.
Μάθετε Περισσότερα
H Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ) ξεκίνησε τη διαδρομή της με ένα σεμινάριο ΠΙ τον Οκτώβριο του 2014, ενώ παράλληλα στην περιοχή είχε ξεκινήσει τη δράση της μια πολιτιστική παρέμβαση από την θεατρική ομάδα “Όχι Παίζουμε”.
Το Δουργούτι ανήκει στο Δήμο Αθηναίων εντός των ορίων της συνοικίας του Νέου Κόσμου. Στην περιοχή αυτή είχαν εγκατασταθεί κυρίως Αρμένιοι, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922. Σήμερα είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά και κατοικείται από Έλληνες, Αρμένιους, Σύριους και Μπαγκλαντεσιανούς.
Πριν ξεκινήσει το σεμινάριο εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία διακινήθηκε ευρέως αλλά και στη διάρκεια του Φεστιβάλ Δουργουτίου που διοργανώθηκε από την θεατρική ομάδα το Σεπτέμβριο του 2014.
Το Οκτώβριο του ’14 ξεκίνησε το σεμινάριο με περίπου 40 άτομα. Προγραμματίστηκαν 6 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις οι οποίες στη συνέχεια έγιναν επτά. Υπήρξε ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν το χρόνο να πάρουν την πρώτη τους πιλοτική συνέντευξη. Τους συνεντευκτές κάποια μέλη της ΟΠΙΔΟΥ τα βρήκαν μόνοι τους, λόγω των στενών δεσμών που είχαν με τη γειτονιά, και κάποια ονόματα/τηλέφωνα δόθηκαν και από την οργανωτική ομάδα της πολιτιστικής παρέμβασης. Ακόμη, ο Όμιλος Εθελοντών του Νέου Κόσμου προσφέρθηκε, μέσα από τη συνεργασία του με τη θεατρική ομάδα, να μας παραχωρήσει για τις συναντήσεις την ευρύχωρη αίθουσα της Γωνιάς Παππού του 1ου ΚΑΠΗ της Αθήνας.
Και ξεκινήσαμε. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν συγκινητική. Κατά τη διάρκεια της αλληλογνωριμίας παλαιοί συμμαθητές αναγνώρισαν ο ένας τον άλλον και αγκαλιάστηκαν ενώπιον όλων. Άτομα από όλες τις ηλικίες, 12 άνδρες και 28 γυναίκες, οι περισσότεροι κάτοικοι άλλων περιοχών, με ενδιαφέρον είτε για την ΠΙ είτε για το Δουργούτι βρεθήκαμε σε έναν κύκλο και ακούσαμε ο ένας τον άλλο.
Το σεμινάριο δίδαξε η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη ενώ τις εξειδικευμένες ενότητες για τα τεχνικά θέματα ανέλαβε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαχρηστόπουλος και την σχέση συνεντευκτή-αφηγητή η κοινωνιολόγος Μαρία Θανοπούλου. Η Ομάδα Άστυ μίλησε για την ιστορία της περιοχής (είχε ήδη οργανώσει μια ιστορική περιήγηση) και η θεατρική ομάδα Όχι Παίζουμε μας έδειξε τον τόπο.
Όσο για τα εργαλεία της δουλειάς μας, δανειστήκαμε τρία από τα έξι μαγνητόφωνα που είχε αγοράσει ο ΟΠΑΝΔΑ, ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων , όταν ξεκίνησε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Αθήνας (ΟΠΙΑ) το 2013 και ήδη τα χρησιμοποιούσε και η ΟΠΙΚΟ, η οποία είχε ιδρυθεί στις αρχές του 2014. Τα μέλη της ΟΠΙΔΟΥ μάζεψαν χρήματα για την αγορά ενός σκληρού δίσκου όπου καταχωρούμε τις συνεντεύξεις μας.
Οι συνεντεύξεις εκτός από την καταγραφή της μνήμης χρησιμοποιούνται ως υλικό για έρευνα φοιτητών που συμμετέχουν στην ΟΠΙ, σε μια ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης μέσω κινητού τηλεφώνου η οποία εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου στην περιοχή του Δουργουτίου, ως υλικό στο site dourgouti.gr στο οποίο υπάρχουν χάρτες για την περιοχή και αντίστοιχες μαρτυρίες σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχουν αναφέρει οι αφηγητές και ως κομμάτι του σεναρίου της παράστασης που αναφέραμε.
Το διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, 20 ενεργά μέλη συνεργάστηκαν σε 4 θεματικές υπο-ομάδες: Καθημερινότητα ’50-΄60, Παραβατικότητα και Λαϊκοί Αγώνες, Κοινωνική Στέγαση και Ψυχαγωγία-Διασκέδαση. Τα μέλη τους βρίσκονταν σε επικοινωνία μεταξύ τους ενώ συναντιόμασταν ως ολομέλεια όταν υπήρχε κάτι καινούργιο για να συζητήσουμε ή να μάθουμε με την υποστήριξη πάντα της Τασούλας.
Ως ΟΠΙΔΟΥ αναζητούμε έναν τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της δουλειάς μας σε στεγασμένο χώρο (κατάστημα του Δήμου) προκειμένου να διαφυλάξουμε το αρχείο και όλα τα υλικά που έχουμε συγκεντρώσει για να είναι στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής και άλλων ενδιαφερομένων και για να έχει δικό της χώρο για τις συναντήσεις των μελών της, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ σημαντικό για την οργανωτική συνέχεια της ομάδας.