Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) οργανώνουν, συμμετέχουν, υλοποιούν, στηρίζουν και αναδεκνύουν πολυποίκιλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αποσκοπούν σε ένα μάθημα ‘αλλιώς’. Με σεμινάρια για την Προφορική Ιστορία από τα μέλη της Ομάδας Συντονιστικού ΟΠΙ (ΟΣυνΟΠΙ), σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, στο «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης κ.α. Με σκοπό να συνδράμουν και να επιμορφώσουν εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να ασχοληθούν ενεργά με την Προφορική Ιστορία, να την εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο στο μάθημα της ιστορίας, αλλά και σε άλλα μαθήματα όπως αυτό της γεωγραφίας, των θρησκευτικών, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κλπ. Ο στόχος είναι οι ίδιοι οι μαθητές να γίνουν «ερευνητές» και να αναδείξουν τις «αθέατες» πλευρές των γεγονότων στο κοινωνικό γίνεσθαι. Να αυτενεργήσουν, να συλλέξουν και να μελετήσουν αρχειακό υλικό, να πάρουν προφορικές μαρτυρίες, να δημιουργήσουν οπτικοακουστικές εφαρμογές, να ακούσουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να διατυπώσουν ερωτήματα και συμπεράσματα για τη δουλειά τους, να αφυπνίσουν και να εμπλουτίσουν την τοπική μνήμη, να αναστοχαστούν στο παρόν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα εκπονήσουν και να ανοίξουν το σχολείο τους στην κοινότητα.


Δράσεις


Project «ξενιτιές» | Γυμνάσιο Λ.Τ. Καστελλορίζου

Με βάση το σχολικό πρόγραμμα ‘ξενιτιές’, που δημιούργησαν, η εκπαιδευτικός Ελένη Κονιδάρη μαζί με μαθητές/ριες του σχολείου, ‘ψηλαφίζουν’ την εμπειρία της μετανάστευσης κι αφηγούνται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων τους, ιστορίες ξενιτιάς.  

 

«Το Καστελλόριζο έχει ‘γεννήσει’ χιλιάδες ξενιτεμένους. Κάποτε οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έφταναν τους 10.000 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 350. Σε αυτούς, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται και μετανάστες/ριες από την Αλβανία που έφτασαν και ρίζωσαν στο νησί. Παιδιά κι εγγόνια με αντίστροφες συλλογικές μνήμες ξενιτιάς (ή και προσωπικής εμπειρίας της) μοιράζονται τα σχολικά θρανία». Τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της Προφορικής Ιστορίας, δημιούργησαν επεισόδια podcast με θέμα τις ξενιτιές, με κάποιες μικρές συνεντεύξεις.

 

Διαδώστε το :