Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ δημιουργήθηκε με τη συνέργεια της ΕΥΔΑΠ, του Πολιτιστικού Κέντρου  εργαζομένων της και της Ιστορικού Τ. Βερβενιώτη, με πρώτο στόχο τη συλλογή προφορικών μαρτυριών σχετικών με την κατασκευή του φράγματος Μαραθώνα. Η Ομάδα συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 2018.

Σκοπός

 

Απώτερος σκοπός είναι αφ’ ενός η Ομάδα να δημιουργήσει σχετικό αρχείο, να το συντηρεί και να το ανανεώνει και αφ’ ετέρου να επεκταθεί σε άλλα πεδία προφορικής ιστορίας που σχετίζονται με την Εταιρεία. Το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών, μαζί με το Ιστορικό Αρχείο που διαθέτει η Εταιρεία, αποτελούν πολύτιμο εθνικό πολιτισμικό κεφάλαιο, καθώς αφορούν μέρος των  υλικών και άυλων μαρτυριών της  ιστορίας της σύγχρονης Αθήνας.

Στόχος

 

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών της μακράς ιστορίας της ΕΥΔΑΠ, των ανθρώπων που εργάστηκαν για αυτήν και των οικογενειών τους  με προοπτική να αποτελέσει τη βάση για ένα αρχείο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Δράσεις

 

  1. Στο πλαίσιο της διατήρησης και αφήγησης της μνήμης των ανθρώπων της ΕΥΔΑΠ, μέσω της συγκέντρωσης προφορικών μαρτυριών, η Ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνάς της το Νοέμβριο του 2018 με θέμα την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, τη ζωή στον οικισμό -που κτίστηκε για τους εργαζόμενους της στον περιβάλλοντα χώρο του Φράγματος– καθώς και για το πώς βίωσαν την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια υδροδότησης της Αθήνας οι κάτοικοι της.

Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι το παρακάτω βίντεο:

 

 

2. Συμμετοχή στην 3η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από22-27 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο «Ιστορίες Καθημερινότητας. Στη γιορτή συμμετείχαν ΟΠΙ από όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας σημαντικές όψεις ιστορικών γεγονότων μέσα από αφηγήσεις ανώνυμων πρωταγωνιστών. Η ΟΠΙ ΕΥΔΑΠ παρουσίασε βίντεο με αποσπάσματα συνεντεύξεων από τις αφηγήσεις που αφορούσαν την καθημερινή ζωή των κατοίκων του οικισμού στο φράγμα του Μαραθώνα, εμπλουτισμένο με πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, σχέδια) και έγινε δεκτό με αρκετό ενδιαφέρον.  

Διαδώστε το :