Η Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το πεδίο της προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στα μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ), καθώς και στις Ομάδες που συμμετείχαν αλλά και σε όσες δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Το κοινωνικό της αποτύπωμα ήταν επίσης ισχυρό. Για πρώτη φορά υπήρξε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, η οποία ανέδειξε τη σημασία της προφορικής ιστορίας και της συλλογικής μνήμης, σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών αναδιαρθρώσεων και ανακατατάξεων. Σε ένα κοινωνικό τοπίο συνεχώς μεταβαλλόμενο, ανέδειξε επίσης το κύριο στοιχείο λειτουργία των ΟΠΙ που είναι η συλλογικότητα· ανέδειξε ακόμα το πώς η Ιστορία, η γνώση του παρελθόντος, εδράζεται και μέσα στις βιωμένες εμπειρίες των ‘απλών’ ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι απλοί παρατηρητές του ιστορικού γίγνεσθαι, αλλά ενεργά υποκείμενα. 

Η Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας ήταν ανοικτή σε όλους και περιλάμβανε μια πληθώρα εκδηλώσεων, τρεις από τις οποίες ήταν οι κεντρικές: η 3η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας (22-24/10), στη διάρκεια της οποίας οι ανά την Ελλάδα ΟΠΙ παρουσίασαν τις δουλειές τους με κεντρικό θέμα «Ιστορίες Καθημερινότητας»· η διημερίδα για την εκπαίδευση (25-26/10) με τίτλο «Η Προφορική Ιστορία ως μέθοδος και Εκπαιδευτική Πρακτική»· η «Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία» (27/10), στην οποία συμμετείχαν περίπου τριάντα φορείς, σε τρία θεματικά τραπέζια που αφορούσαν τη διαχείριση των αρχείων, τη μεθοδολογία και τη διάχυση της προφορικής ιστορίας στην κοινωνία. Παράλληλα με αυτές τις τρεις εκδηλώσεις διεξήχθησαν έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια που παρείχαν, δωρεάν, χρήσιμες γνώσεις για την προφορική ιστορία και την ιστορική χαρτογράφηση, τον πολύ-αισθητηριακό περίπατο, το θέατρο-ντοκουμέντο, το μοντάζ, το ντοκιμαντέρ και τη βιντεοσκόπηση. Στις παράλληλες δράσεις πρέπει να εντάξουμε και τις ξεναγήσεις στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στο κλείσιμο της Εβδομάδας Προφορικής Ιστορίας, στις 27/10, στις 9μμ, τραγούδησαν ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Η Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας φιλοξενήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η αρχιτεκτονική του χώρου έπαιξε και αυτή ένα σημαντικό ρόλο στην όλη διοργάνωση. Η αίθουσα στον Πύργο Βιβλίων, όπου έγιναν οι τρεις κεντρικές εκδηλώσεις ήταν άνετη και φιλική· και ο περιβάλλον χώρος μέσα και έξω από το κτίριο, με τους καναπέδες, τα τραπεζάκια ή το κανάλι με τα συντριβάνια δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα ευφορίας. Υπολογίζουμε ότι στην Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας συμμετείχαν πάνω από χίλια άτομα.

Διαδώστε το :