Η ομάδα Προφορικής Ιστορίας στα Βριλήσσια αποτελεί μία προσπάθεια να γράψει η ίδια η κοινότητα  την ιστορία της μέσα από ένα μωσαϊκό αφηγήσεων.

Μάθετε Περισσότερα

Η ομάδα Προφορικής Ιστορίας στα Βριλήσσια ξεκίνησε από μια συζήτηση δυο γυναικών της Νίκης Κορόβηλα-Γαμβρούλα και της Βούλας Αρσένη. Γεννήθηκε δηλαδή από μία παρέα δύο γυναικών που συζητούσε με πολύ ενδιαφέρον για τη πόλη τους και τι θα μπορούσε να μείνει ως κληρονομιά στις νέες γενιές. Η Νίκη ήδη ενταγμένη στην ομάδα προφορικής Ιστορίας Παπάγου- Χολαργού, έδωσε τον πρώτο σπόρο να ξεκινήσει ένα κάλεσμα σε όλους τους Βριλησσιώτες . Το κάλεσμα είχε απήχηση μεγάλη και ο ίδιος ο Δήμαρχος μας ο Ξένος ο Μανιατογιάννης έκλεισε με την παρουσία του τα σεμινάρια που ολοκληρώθηκαν με την επιστημονική καθοδήγηση της Ιστορικού κα Τασούλας Βερβενιώτη και της επιστημονικής της ομάδας.

Τα σεμινάρια αποσκοπούσαν στην εξοικείωση εθελοντών με τη μεθοδολογία της Προφορικής ιστορίας.

Η ΟΠΙΒΡΙΛ αποτελεί μία προσπάθεια να γράψει η ίδια η κοινότητα την ιστορία της μέσα από ένα μωσαϊκό αφηγήσεων. Τον Οκτώβριο του 2016 , (25) Βριλησσιώτες ξεκίνησαν την παρακολούθηση των 3 ωρων σεμιναρίων τα οποία ολοκληρώθηκαν τα Χριστούγεννα και ολοκλήρωσαν 12 άτομα, σε αίθουσα του Δήμου με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι εθελοντές , ανέλαβαν την υποχρέωση να πάρουν μία συνέντευξη τουλάχιστον, από ισάριθμους αφηγητές.

Η προφορική ιστορία είναι μια ιστορία που


– Δομείται γύρω από τους ανθρώπους
– Ζωντανεύει την ίδια την ιστορία και διευρύνει τον ορίζοντά της
– Φέρνει την ιστορία μέσα στην κοινότητα και τη βγάζει έξω από αυτήν
– Προσφέρει μία αμφισβήτηση των κοινών τόπων της ιστορίας
– Είναι ένα μέσο ριζικής μεταμόρφωσης της κοινωνικής σημασίας της ιστορίας
– Το συγκεντρωμένο υλικό με τη μορφή λευκώματος αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή θα συγκεντρωθεί από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου σε συνεργασία πάντα με την ΟΠΙΒΡΙΛ, με τη μορφή Λευκώματος και σε ηλεκτρονική μορφή επίσης θα αποτελέσει αρχείο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό για το Δήμο Βριλησσίων ο οποίος θα το διαθέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους ενδιαφερόμενους ερευνητές κ.α

– Στόχος μας να αποτελέσουμε το κύτταρο εκείνο που θα αναπτυχθεί και θα δημιουργήσει το έναυσμα στους νεότερους κατοίκους να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης που κατοικούν, να την αγαπήσουν, να την προστατεύουν και να τη σέβονται.


– Επιθυμία μας είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο μνήμης στο μέλλον όπου θα υπάρχουν ζωντανά αφηγήματα ηχογραφημένα των παλαιοτέρων κατοίκων, το συγκεντρωμένο φωτογραφικό υλικό του παρελθόντος, το οποίο θα εμπλουτίζεται διαρκώς

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει μόνιμα ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσοι εθελοντές επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα μας , για εκπαίδευση και δράση μέσα από σεμινάρια που κατά καιρούς προγραμματίζονται από την επιστημονική υπεύθυνο για άλλες ομάδες.

Όνομα (required)

Εmail (required)

Τίτλος

Κείμενο

Aποσπάσματα συνεντεύξεων

Δράσεις