Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χανίων δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2023. Κάλεσμα απευθύνθηκε προς τον ενδιαφερόμενο κόσμο να συμμετέχει στην πρωτοβουλία για την δημιουργία της Ο.Π.Ι. Χανίων, την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Η πρωτοβουλία αποφάσισε την διοργάνωση τριήμερου σεμιναρίου Προφορικής Ιστορίας με την συμμετοχή της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη και πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, απο την Παρασκευή 31/3 έως την Κυριακή 02/04.

Το σεμινάριο απευθυνόταν, όπως όλα τα αντίστοιχα, σε όλους/όλες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, την τοπική ιστορία, την διάσωση εθίμων/παραδόσεων, που έχουν επιστημονικούς/ ερευνητικούς σκοπούς,  σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε καλλιτέχνες, σε μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά. Αποσκοπούσε στο να δώσει στους/-ις συμμετέχοντες/-ουσες τα βασικά εργαλεία για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της προφορικής ιστορίας.

Στο τριήμερο σεμινάριο ήταν αρκετός ο κόσμος που κατάφερε να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την επιμόρφωση. Επομένως, η ομάδα πήρε μια πρώτη μορφή. Επίσης υπήρξε προσπάθεια δημιουργίας υποομάδων με βάση τα ποικίλα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων. Οι υποομάδες που προτάθηκαν ήταν οι παρακάτω.

 • Ομάδα Σελίνου – αρχείο Σκλαβοπούλας – ιστορία σχολείου
 • Τοπωνύμια
 • Φυλακές Αγυιάς στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής
 • Αναπηρία
 • Φρούριο Ιτζεδίν
 • Τουριστικοποίηση – αλλαγή χαρακτήρα πόλης – καφενεία – εξευγενισμός και ανάπλαση πόλεων
 • Πρόσληψη αρχαιοτήτων –  πόλη – ενδοχώρα
 • Πορνεία της πόλης
 • Ψηφιακοί νομάδες – expats – Μετανάστες – Μετακινήσεις στην πόλη
 • Λαϊκές τελετουργίες και έθιμα
 • Πανδημία – έμφυλη διάσταση – αλλαγή επαγγελματικής ταυτότητας – περιορισμός ελευθερίας
 • Αγώνες γης
 • Βεντέτα
 • Καφενεία και τρίτη ηλικία

Μάθετε Περισσότερα

Η πρωτοβουλία για την συγκρότηση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας (Ο.Π.Ι.) πηγάζει από τη θέληση να διατηρήσουμε τη μνήμη μιας περιοχής ή ενός σημαντικού γεγονότος ή και τα δύο. Στην Αθήνα, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας ιδρύονται ολοένα και περισσότερες Ο.Π.Ι.. Οι δυνατότητες που προσφέρονται από ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ποικίλες και διαπερνούν τους τομείς της Ιστορίας, της Τέχνης, της Κοινωνιολογίας της Παιδαγωγικής κ.ά. Οι συμμετέχοντες διαμοιράζοντας γνώσεις και τεχνολογικά μέσα, καλλιεργούν την συνεργατικότητα και παίρνουν μέρος σε διεπιστημονικές συνεργασίες. Για να δημιουργηθεί η Ο.Π.Ι., είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα σεμινάριο, ώστε να εκπαιδευτούν τα μέλη στην μέθοδο της συνέντευξης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο της προφορικής ιστορίας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αποκτούν κάποιες γενικές γνώσεις για το τι είναι η προφορική ιστορία και για τον τρόπο χρήσης των τεχνικών μέσων (κάμερα, φώτα, μικρόφωνα, κ.ά). (Περισσότερες πληροφορίες στο www.oralhistorygroups.gr)

Καλούμε, λοιπόν, τον ενδιαφερόμενο κόσμο να συμμετέχει στην πρωτοβουλία για την δημιουργία της Ο.Π.Ι. Χανίων στην ιδρυτική της συνάντησή, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68), στις 18:00,  για να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις  σκέψεις μας και να οργανώσουμε το απαραίτητο σεμινάριο, με εισηγήτρια  την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χανίων (ΟΠΙΧ) διοργανώνει τριήμερο Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Νεάρχου 23, από την Παρασκευή, 31/03, έως και την Κυριακή, 02/04/2023.

Σημαντικές διευκρινίσεις:

 • Δεν υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για την συμμετοχή στο σεμινάριο, αλλά η συνεισφορά στην ομάδα τουλάχιστον μιας συνέντευξης από τον/την κάθε συμμετέχων/-ουσα.
 • Το σεμινάριο δεν μπορεί να παρακολουθήσει κανείς αποσπασματικά, αλλά μόνο στο σύνολό του και τις τρεις ημέρες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/όλες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, την τοπική ιστορία, την διάσωση εθίμων/παραδόσεων, που έχουν επιστημονικούς/ ερευνητικούς σκοπούς,  σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε καλλιτέχνες, σε μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά. Αποσκοπεί στο να δώσει στους/-ις συμμετέχοντες/-ουσες τα βασικά εργαλεία για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της προφορικής ιστορίας. Μετά την ολοκλήρωσή του η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χανίων, ως μέλος του πανελλήνιου δικτύου Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ), θα μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός αρχείου προφορικών μαρτυριών που θα διασώζει πτυχές της τοπικής ιστορίας.

Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία

Παρασκευή 31/3/2023
17.30 – 18.30 Καλωσόρισμα-Aλληλογνωριμία
[18.30 – 18.45 Διάλειμμα]
18.45 – 20.00 Τι είναι η προφορική ιστορία
[20.00 – 20.15 Διάλειμμα]
20.15 – 21.30 Μια επισκόπηση της ιστορίας των Χανίων

Σάββατο 1/4/2023
11.00 – 13.00 Τα πριν τη συνέντευξη
[13.00 – 13.15 Διάλειμμα]
13.15 – 14.15 Ο Οδηγός συνέντευξης και η χρήση του
[14.15 – 15.15 Διάλειμμα]
15.15 – 17.30 Στη διάρκεια της συνέντευξης
[17.30 – 17.45 Διάλειμμα]
17.45 – 20.15 Τα μετά τη συνέντευξη
[20.15 – 20.30 Διάλειμμα]
20.30 – 21.30 Το Παραχωρητήριο – Ηθικά και Νομικά Ζητήματα

Κυριακή 2/4/2023
10.00 – 11.30 Ιστορικός περίπατος στη Νέα Χώρα, δράση του έργου «100 Memories» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα έναν αιώνα μετακινήσεων, 1922-2022
12.00 – 14.30 Βιωματική άσκηση πάνω στη συνέντευξη, με τη χρήση audio-video
[14.30 – 15.30 Διάλειμμα]
15.30 – 18.00 Το παρακάτω της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χανίων

Φωτογραφίες απο το σεμινάριο

Διαδώστε το :