opiles

Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ (Ο.Π.Ι.ΛΕΣ.) ιδρύθηκε το Μάιο του 2017 και δραστηριοποιείται σε αίθουσα που μας παραχώρησε το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Πολύ σύντομα πραγματοποίησε τις πρώτες της συνεντεύξεις και συνεχίζει με σκοπό τη δημιουργία αρχείου προφορικών μαρτυριών. Στόχος της ομάδας είναι η καταγραφή της τοπικής ιστορίας, της ατομικής και συλλογικής μνήμης του νησιού. Απώτερος σκοπός της Ο.Π.Ι.ΛΕΣ. είναι οι συνεντεύξεις της ως ψηφιακό υλικό να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για τη δημιουργία ενός ιστορικού ψηφιακού αποθετηρίου.

Η ενασχόληση της ομάδας με την προφορική ιστορία δεν αφορά μόνο την καταγραφή της βιωμένης ιστορίας, αλλά προχωρά και στην δράση. Προσπαθώντας να κάνουμε πράξη τα λόγια του P. Thompson. Η Προφορική Ιστορία είναι μια ιστορία που δομείται γύρω από τους ανθρώπους […] φέρνει την ιστορία μέσα στην κοινότητα και τη βγάζει έξω από αυτή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν η συνεργασία μας με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Οι ανοιχτές προβολές θεματικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, οι επισκέψεις σε μουσεία και συλλόγους, η οργάνωση ιστορικών περιπάτων. Ενώ η έρευνα που είναι σε εξέλιξη, στην Απάνω Σκάλα και το Συνοικισμό, μια πανέμορφη γειτονιά με προσφυγικά, αποσκοπεί στην αξία διάσωσης της προσφυγικής μνήμης του ‘22. Περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης, ελεύθερες, προσβάσιμα και λειτουργικά μουσεία.

Με ανοιχτές θεματικές έρευνας, όπως η περίοδος του ’22, της δεκαετίας του ’40, αλλά και το παρόν προσφυγικό ζήτημα, ανάμεσα σε κατοίκους, εργαζομένους σε κοινωνικές δομές αλλά και πρόσφυγες, τα μέλη της ομάδας επιλέγουν όποια θεματική τους ενδιαφέρει ή ακόμη μπορούν δημιουργήσουν μια άλλη, βάζοντας μια νέα ψηφίδα στον τοπικό ιστορικό χάρτη.

Άλλωστε, το νησί αποτελεί ένα σημείο ύψιστης ιστορικής και κοινωνικοπολιτικής σημασίας, με τη δική της προσφυγική ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται στο παρόν. Με τον τοπικό πληθυσμό να μεταμορφώνεται για μια ακόμη φορά σε ένα φάρο ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Αφού μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, οι οποίες παρακολουθούνται και καταγράφονται.

Η Λέσβος για άλλη μια φορά ξεκίνησε να γράφει μια καινούργια σελίδα στη σύγχρονη ιστορία.

Ιστορικός περίπατος ΟΠΙΛΕΣ - Σεπτέμβριος 2017

Ιστορικός περίπατος της ομάδας Προφορικής Ιστορίας Ο.Π.Ι.ΛΕΣ, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης, οδός Ερμού. Από τον αρχιτέκτονα Stratis Frantzeskos.

``Η προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια των κατοίκων της Λέσβου`` - Συνέδριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέσβου (ΟΠΙΛΕΣ), στις 7/6/2019, συμμετείχε με προφορική εισήγηση: “Η προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια των κατοίκων της Λέσβου” στο Συνέδριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
“Μέσα από την ανάλυση του λόγου των αφηγητών αναδύεται μία πολυφωνική τοπική κοινωνία που ως πολιτικό υποκείμενο στοχάζεται πάνω στα γεγονότα, τα ερμηνεύει, υιοθετεί συμπεριφορές, διαμορφώνει αντιλήψεις για τον τόπο της και τον κόσμο και τοποθετεί τον εαυτό της μέσα σ’ αυτόν. “
 

Εισηγήτριες:  Ελευθερία Αλεξανδρή,Κοινωνικός Ανθρωπολόγος/Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέσβου & Ευρικόμη Σάββα,Εκπαιδευτικός- Ιστορικός/ Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέσβου.

 

 
 
 

Google group: https://groups.google.com/forum/#!forum/opilesvou Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: opilesvou@gmail.com Σελίδα facebook: www.facebook.com/groups/Opilesvou2017/

Δράσεις