Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καρέα δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 στα πλαίσια της δράσης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρέα. Διαθέτει δικό της  μαγνητόφωνο και βιντεοκάμερα και έχει συλλέξει πάνω από δέκα συνεντεύξεις. Η ΟΠΙΚΑΡ έχει οργανώσει επίσης δύο εκδηλώσεις με τίτλο Ζωντανεύοντας τη μνήμη και ένα πρόγραμμα για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου.

Μάθετε Περισσότερα

 Ο Καρέας,  χτισμένος στους πρόποδες του Υμηττού, αποτελεί τμήμα του Δήμου Βύρωνα με ξεχωριστή ιστορική διαδρομή. Το 1932 ο  Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων και Αξιωματικών  «Θερινή Διαμονή» αγόρασε  την έκταση από τον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας) με σκοπό να χτιστούν εξοχικές κατοικίες για τα μέλη του. Έτσι οι  λιγοστές κατοικίες που χτίστηκαν πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν ως τόπος διαμονής κυρίως  τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο συνοικισμός απέκτησε τη βασική υποδομή (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο, σχολείο, ασφαλτόστρωση δρόμων) μετά το 1958, όταν εγκαταστάθηκαν σταδιακά στις 25 προσφυγικές πολυκατοικίες Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρουμανία και τη Ρωσία καθώς και Αρμένιοι πρόσφυγες κυρίως από την Μ. Ασία. Στη συνέχεια η περιοχή, λόγω της προνομιακής της θέσης, ακολούθησε την εξέλιξη της υπόλοιπης πόλης με τις πολυκατοικίες να εξαπλώνονται και να σκαρφαλώνουν στην πλαγιά του Υμηττού.

Η ΟΠΙΚΑΡ δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 στα πλαίσια της δράσης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρέα. Σε συνεργασία με την Τασούλα Βερβενιώτη, η οποία  είχε και  την επιστημονική ευθύνη, οργανώσαμε το Νοέμβριο και Δεκέμβριο  σεμινάριο 21 ωρών στο οποίο συμμετείχαν 33 άτομα. Μετά το σεμινάριο συγκροτήθηκε η ομάδα μας αποτελούμενη από 23 άτομα, η οποία ξεκίνησε τις συνεντεύξεις για τη δημιουργία του οπτικοακουστικού αρχείου σχετικά με την ιστορία του Καρέα. Στην ομάδα μας συμμετέχουν και παλαιοί κάτοικοι του Καρέα και ως εκ τούτου είναι σχετικά εύκολο να βρούμε αφηγητές. Η ομάδα διαθέτει το δικό της ψηφιακό μαγνητόφωνο και μία βιντεοκάμερα. Έχουμε ήδη πάρει δέκα συνεντεύξεις – αφηγήσεις ζωής και πολύ σύντομα πιστεύουμε ότι θα τις αυξήσουμε.

Η ΟΠΙΚΑΡ φιλοδοξεί αναδεικνύοντας τα βιώματα των κατοίκων να φέρει σε επαφή τις γενιές των ανθρώπων που έζησαν στον Καρέα, μέσα από ετήσιες εκδηλώσεις που θα οργανώνει με τίτλο «Ζωντανεύοντας τη μνήμη». Η πρώτη μας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2015 με ομιλητή τον κ. Βλάση Αγτζίδη και θέμα τον προσφυγικό πληθυσμό του Καρέα. Η δεύτερη εκδήλωσή μας, τον Ιούνιο του 2016, ήταν μία ξενάγηση και παρουσίαση της ιστορίας της περιοχής μας στα μέλη των άλλων ΟΠΙ.

Όνομα (required)

Εmail (required)

Τίτλος

Κείμενο

Δράσεις