Η ΟΠΙΧΙ ανήκει στο δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, μετά την ολοκλήρωση τριήμερου σεμιναρίου για την Προφορική Ιστορία και για τη μεθοδολογία των συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» με εισηγήτριες τις κυρίες Τασούλα Βερβενιώτη και Νάση Σιαφάκα.
Αρωγοί του σεμιναρίου ήταν το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και ο Σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραής», ενώ την υλοποίηση του υποστήριξαν οι περισσότεροι Σύλλογοι του νησιού.
Η ΟΠΙΧΙ καταγράφει ιστορίες ζωής κατοίκων του νησιού. Κάποιες από τις θεματικές που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι: η ζωή των μαστιχοπαραγωγών και η ζωή στα μαστιχοχώρια, γενικότερα, οι μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους, η ζωή των ναυτικών, των συζύγων ναυτικών και των γυναικών που εργάστηκαν ως ναυτικοί (κυρίως ασυρματίστριες).
Μάθετε Περισσότερα
Η πρώτη εκδήλωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) είναι γεγονός! Για να επιστραφούν οι ιστορίες στην κοινότητα και σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, ευκαιρίας δοθείσης, παρουσιάζει θεματικές προβολές των συνεντεύξεων σε πλατείες και πολιτιστικούς χώρους στα χωριά της Χίου, όπως και στη Χώρα, στο Ομήρειο πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Επίσης, συμμετέχει σε δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού οι ΟΠΙ Ελλάδας. Απώτερος στόχος των μελών της είναι να προβληθεί η Προφορική Ιστορία στα σχολεία με παρουσιάσεις αλλά και με συμμετοχή των ίδιων των μαθητών στη διαδικασία της συνέντευξης. «Ο κύριος Κώστας Ι Παϊδούσης (1942) από τον Κάμπο της Χίου αφηγείται μια περιπέτεια από τα μαθητικά του χρόνια όταν φοιτούσε στην Εμπορική σχολή. Από τη μια η παιδική ανεμελιά, κι από την άλλη η εμπάθεια και η αδιαλλαξία των καθηγητών της εποχής εκείνης πολλές φορές άλλαζαν την ζωή και το μέλλον των μαθητών. Ευτυχώς για κείνον μετά από πολύ διάβασμα η περιπέτεια έληξε ομαλά.» Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που έδωσε στο μέλος της ΟΠΙΧΙ, Μπάμπη Κοιλιάρη. Η κυρία Σωτηρία Γκέλη από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για το μαστίχι, τα πολλά καφενεία που υπήρχαν στο χωριό – ανάμεσα τους και το δικό της- και για διάφορα έθιμα. Αναφέρεται επίσης στο έθιμο της Κυριακής της Τυρινής και μας τραγουδά τα «Ντοματάκια».
Φωτογραφίες από τις δράσεις
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου, για συμμετοχή στην ομάδα ή για να οργανωθεί μια συνέντευξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με μήνυμα στο opichiou@gmail.com ή στο FB Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).