Η ΟΠΙΧΙ ανήκει στο δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, μετά την ολοκλήρωση τριήμερου σεμιναρίου για την Προφορική Ιστορία και για τη μεθοδολογία των συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» με εισηγήτριες τις κυρίες Τασούλα Βερβενιώτη και Νάση Σιαφάκα.

Αρωγοί του σεμιναρίου ήταν το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και ο Σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραής», ενώ την υλοποίηση του υποστήριξαν οι περισσότεροι Σύλλογοι του νησιού.

Η ΟΠΙΧΙ καταγράφει ιστορίες ζωής κατοίκων του νησιού.  Κάποιες από τις θεματικές που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι: η ζωή των μαστιχοπαραγωγών και η ζωή στα μαστιχοχώρια, γενικότερα, οι μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους, η ζωή των ναυτικών, των συζύγων ναυτικών και των γυναικών που εργάστηκαν ως ναυτικοί (κυρίως ασυρματίστριες).

Μάθετε Περισσότερα

Η πρώτη εκδήλωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) είναι γεγονός! Για να επιστραφούν οι ιστορίες στην κοινότητα και σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, ευκαιρίας δοθείσης, παρουσιάζει θεματικές προβολές των συνεντεύξεων σε πλατείες και πολιτιστικούς χώρους στα χωριά της Χίου, όπως και στη Χώρα, στο Ομήρειο πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.  Επίσης, συμμετέχει σε δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού οι ΟΠΙ Ελλάδας.  Απώτερος στόχος των μελών της είναι να προβληθεί η Προφορική Ιστορία στα σχολεία με παρουσιάσεις αλλά και με συμμετοχή των ίδιων των μαθητών στη διαδικασία της συνέντευξης.       «Ο κύριος Κώστας Ι Παϊδούσης (1942) από τον Κάμπο της Χίου αφηγείται μια περιπέτεια από τα μαθητικά του χρόνια όταν φοιτούσε στην Εμπορική σχολή. Από τη μια η παιδική ανεμελιά, κι από την άλλη η εμπάθεια και η αδιαλλαξία των καθηγητών της εποχής εκείνης πολλές φορές άλλαζαν την ζωή και το μέλλον των μαθητών. Ευτυχώς για κείνον μετά από πολύ διάβασμα η περιπέτεια έληξε ομαλά.» Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που έδωσε στο μέλος της ΟΠΙΧΙ, Μπάμπη Κοιλιάρη.       Η κυρία Σωτηρία Γκέλη από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για το μαστίχι, τα πολλά καφενεία που υπήρχαν στο χωριό – ανάμεσα τους και το δικό της- και για διάφορα έθιμα. Αναφέρεται επίσης στο έθιμο της Κυριακής της Τυρινής και μας τραγουδά τα «Ντοματάκια».

Την Κυριακή 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Καλλιμασιά η εκδήλωση της Ομάδας μας με θέμα: «Στις γειτονιές και στα πουντιά» με προφορικές μαρτυρίες από την Καλλιμασιά και τα Νένητα.
 
Στην κατάμεστη από ακροατές αίθουσα που μας διέθεσε το ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ακούσαμε από τους αφηγητές μας ιστορίες που αφορούσαν την καθημερινή ζωή, τα σχολικά χρόνια, την εργασία και την διασκέδαση των ανθρώπων στα χωριά της Καλλιμασιάς και των Νενήτων στη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Την Τρίτη 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας στη Χίο: Μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων από το νησί της Χίου». που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγρηγόρου, οι Φίλοι του Εγρηγόρου και η ΟΠΙΧΙ. Ήταν μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, ζεστασιά και αγάπη!
 
Είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει απο κοντά ο κύριος Σωτήρης Χατζημανώλης ομογενής, με καταγωγή από το Μελί, που διαμένει στην Αυστραλία και να μοιραστεί κουβέντες και αναμνήσεις που έφερε μαζί του ο πατέρας του (γεννημένος στο Μελί). Η κυρία Βιβή Ποταμούση παρουσίασε εργασία της για το Μελί και τους ανθρώπους του, ενώ το μέλος μας Μαρία Νανάκη έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα από το 1912 μέχρι το 1924. Είχαμε την τύχη να είναι μαζί μας η κυρία Νάση Σιαφάκα, συντονίστρια της ΟΠΙ Χαλανδρίου, και να μας μιλήσει για τη σύμπτωση να υπάρχει μεγάλη κοινότητα Μελιωτών στο Χαλάνδρι, που πέρασαν στην Αθήνα από τις Οινούσσες και τη Χίο.
Κατόπιν παρουσιάστηκαν αποσπάσματα συνεντεύξεων με αναφορές στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και την καθημερινότητα τους από την άφιξη τους μέχρι να γίνουν αποδεκτοί στη Χιακή κοινωνία.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε στο Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, η ημερίδα «Οι πρόσφυγες αφηγούνται…από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα». Είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές μαζί με τις ΟΠΙ Αθήνας, Βόλου, Δήμου Χαλανδρίου, Καλλιθέας-Τζιτζιφιών και Νέας Ιωνίας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και συνεργασία!
 
Την ΟΠΙΧΙ εκπροσώπησαν οι κυρίες Μαρία Νανάκη και Φιλομήλα Μπόλια. Η κυρία Νανάκη στην εισήγηση με τίτλο «Από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας στη Χίο» έκανε μία περιεκτική αναφορά στα σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν στους πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί. Αναφέρθηκε στις κύριες περιοχές καταγωγής τους, στους συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν και στην περιοχή του Κάστρου και τα πρόχειρα παραπήγματα σε πολλά κεντρικά σημεία.
Επίσης μίλησε για τη μεγάλη διαδήλωση το Μάρτιο του 2023, στην Πλατεία Βουνακίου, τη μεγαλύτερη διαδήλωση που είχε γίνει μέχρι τότε στο νησί, όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να υπογραφεί συνθήκη σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες δεν θα επέστρεφαν στον τόπο γέννησης και διαμονής τους, μερικούς μήνες πριν την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923).
 
Το κυριότερο όμως μέρος της παρουσίασης της ΟΠΙΧΙ αποτέλεσαν αποσπάσματα συνεντεύξεων που έδωσαν οι: Στυλιανός Μακριάς (Βαρβάσι), Χρήστος Μιχαλιός (Καρδάμυλα), Μαργαρίτα Μπριλή (Βροντάδος), Αφροδίτη Τσαρδάκα (Καστέλο) και Σωτήρης Χατζημανώλης (Εγρηγόρος) που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο πόσο η Μικρασιατική καταγωγή τους έχει επηρεάσει και διαμορφώσει τη ζωή τους.
Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, στις 19.30, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος» και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Η Μνήμη, η μνήμη, η μνήμη: Ενθυμήσεις και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμο Χίου, στην Αίθουσα Συνεδρίων.
 
Η χθεσινή μας εκδήλωση ήταν πολύ συγκινητική. Ακούσαμε ιστορίες παιδιών και εγγονών Μικρασιατών προσφύγων στη Χίο, μνήμες που μετέφεραν και μνήμες της καθημερινής ζωής στην εδώ καθημερινότητα. Ακούσαμε και τραγούδια παραδοσιακά, νοσταλγικά συνδεδεμένα με τη ζωή και την ιστορία.
 
 
 
 
Προβλήθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έδωσαν οι Μαρία Βουκουνα – Γεωργαλά (στη Ματίνα Σολωμάκου Matina Solomakou ), Αφροδίτη Τσαρδάκα (στη Δέσποινα Τσαρδάκα και στη Μαρία Νανάκη Maria Nanaki), Μαργαρίτα Μπριλή (στη Στέλλα Τσιροπινά Stella Tsiropina και στη Χαρά Τσιχλή Xara Tsichli), Στυλιανός Μακριάς (στη Φιλομήλα Μπόλια Filomila Bolia και στη Ντίνα Γκόλφη Loukas Drizos Ntina Golfi), Χρήστος Μιχαλιός Xristos Mixalios (στις Καλλιόπη Λιαδή Calliope Liadi, Φιλομήλα Μπόλια), Αγγέλα Χρήστου, από την Αιγνούσα (στον Δημήτρη Γαννιώδη Dimitris Gianniodis). Υπεύθυνη κάμερας, στις περισσότερες συνεντευξεις της ΟΠΙΧΙ, ήταν η Φιλομήλα Μπόλια.
 
Τραγούδησαν ο Χρήστος Μιχαλιός και ο Θόδωρος Κατσιμάρης, και συμμετείχαν μέλη του νεανικού τμήματος χορού του ομίλου Λέων Αλάτιος.
Τους ευχαριστούμε πολύ όλους!
 

Φωτογραφίες από τις δράσεις

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου, για συμμετοχή στην ομάδα ή για να οργανωθεί μια συνέντευξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με μήνυμα στο opichiou@gmail.com ή στο FB Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).  

Διαδώστε το :