Την Άνοιξη του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος Δράσεις σε γειτονιές δημιουργήθηκε η Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας, η ΟΠΙΑ.

Τα σεμινάρια έγιναν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων) αγόρασε έξι επαγγελματικά μαγνητόφωνα και μικρόφωνα για τη συλλογή των μαρτυριών. Μετά τη λήξη του προγράμματος κάποια μέλη της ΟΠΙΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν προφορικές μαρτυρίες.

Στην ΟΠΙΑ δεν δημιουργήθηκαν θεματικές ομάδες. Η εμπειρία της ΟΠΙΚ για τη σημασία του ήχου και της εικόνας βοηθήθηκαν πολύ από τη συμμετοχή στην ΟΠΙΑ ενός σκηνοθέτη ο οποίος συμμετείχε και στα σεμινάρια που ακολούθησαν για την ίδρυση και άλλων ΟΠΙ. Περισσότερα για την ίδρυση, τη δράση και τον τρόπο που δουλεύει η ΟΠΙΑ μπορείτε να διαβάσετε στο site της ομάδας.

Δείτε και ένα βίντεο που μιλούν τα μέλη της για τη σχέση τους με την ομάδα, το οποίο βρίσκεται ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της.

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την προφορική ιστορία συνεχίστηκε και το 2013: Φτιάχνοντας ένα νέο αφήγημα για το παρελθόν μας. tvxs, 10 Οκτωβρίου 2013 http://tvxs.gr/news/istoria/ftiaxnontas-ena-neo-afigima-gia-parelthon-mas-tis-istorikoy-tasoylas-berbenioti

Διαδώστε το :