Την 1 Απριλίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έγινε η τρίτη συνάντηση των ΟΠΙ για την κοινή διοργάνωση.

Δόθηκε ο τίτλος Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Η πόλη αφηγείται.

Διοργανωτές ήταν οι τέσσερεις ‘παλιές’ ΟΠΙ (ΟΠΙΚ, ΟΠΙΑ, ΟΠΙΚΟ και ΟΠΙΔΟΥ). Συμμετείχαν όμως και άλλες έξι: ΟΠΙΓΑ, ΟΠΙΝΙ, ΟΠΙΔΗΧ, ΕΟΜ-ΟΠΙ, ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής και Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ικαρίας (ΟΠΙΙΚ) που εκδήλωσε και αυτή ενδιαφέρον.

Της Γιορτής Προφορικής Ιστορίας προηγήθηκαν αρκετές δημοσιεύσεις και μία εκπομπή:

Αφήγηση Ζωής, Ομάδα προφορικής Ιστορίας που καταγράφει τις μαρτυρίες μιας ζωής, εφημερίδα Ημερησία, 6 Απριλίου 2015.

Στο ρ/σ Στο Κόκκινο, 6 Ιουνίου, στην εκπομπή Θεωρία στον Αέρα: Έννοιες – Ιδέες – Κριτική με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με θέμα «Ομάδες προφορικής Ιστορίας: τοπικότητα, κοινή εμπειρία και συλλογική διεκδίκηση». Ακούστε την εκπομπή: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000010162/

Γιορτή Προφορικής Ιστορίας: Η πόλη αφηγείται, 12-14 Ιουνίου, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 7 Ιουνίου 2015

Ομάδες Προφορικής Ιστορίας. Ένα «ιστορικό» κίνημα. Εφημερίδα Η Αυγή, 7 Ιουνίου 2015

H Αθήνα θυμάται και μιλάει: ‘Από την Κυψέλη έβλεπα την θάλασσα, τώρα το καζανάκι του απέναντι’, 7 Ιουνίου 2015

Γιορτή προφορικής ιστορίας: «Η πόλη αφηγείται», Εφημερίδα Ημερησία, 9 Ιουνίου 2015.

«Η πόλη αφηγείται» τις ιστορίες τηςΑθηνόραμα, 10 Ιουνίου 2015

Πριν ξεκινήσει η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας κάποιες θεματικές ομάδες των ΟΠΙ έστειλαν εκτεταμένα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που είχαν πάρει, γιατί ετοιμάζοντας την ανακοίνωσή τους αντιλήφθηκαν ότι ήταν δύσκολο να χωρέσουν όλο αυτό τον πλούτο των αφηγήσεων στη μισή ώρα που τους παρείχε το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Τα επιλεγμένα αποσπάσματα αφορούσαν την εκπαίδευση, την εργασία, την ψυχαγωγία, το παιγνίδι, τα πολιτικά γεγονότα πριν τον πόλεμο, τον πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση (κυρίως), τα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο, τη μετανάστευση και την κρίση. Μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Διαδώστε το :