ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μνήμη, η μνήμη, η μνήμη:

ενθυμήσεις και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό

Προβολή αποσπασμάτων από συνεντεύξεις απογόνων Μικρασιατών προσφύγων

στη Χίο και ζωντανή ερμηνεία τραγουδιών

 

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19.30

 

Ομήρειο ΠΚΔΧ (Αίθουσα συνεδρίων)

  Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, στις 19.30, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος» και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ)  συνδιοργανώνουν την εκδήλωση  «Η Μνήμη, η μνήμη, η μνήμη: Ενθυμήσεις και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμο Χίου, στην Αίθουσα Συνεδρίων.

 

 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις που έχουν δώσει σε μέλη τής ΟΠΙΧΙ απόγονοι προσφύγων από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, καθώς και τραγούδια με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική σημασία. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων που έδωσαν οι: Μαρία Bούκουνα-Γεωργαλά (Νένητα), Στυλιανός Μακριάς (Βαρβάσι), Χρήστος Μιχαλιός (Καρδάμυλα), Μαργαρίτα Μπριλή (Βροντάδος), Αφροδίτη Τσαρδάκα (Καστέλο) με ιστορίες και βιώματα τόσο των προγόνων όσο και δικά τους. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Μιχαλιός και ο Θόδωρος Κατσιμάρης, απόγονοι, επίσης, Μικρασιατών προσφύγων, ενώ θα προβληθεί και βίντεο, σε καταγραφή του Δημήτρη Γιαννιώδη, στο οποίο τραγουδά η Αγγέλα Χρήστου από την Αιγνούσα, Τέλος, τα μέλη του νεανικού χορευτικού τμήματος του ομίλου «Λέων Αλλάτιος» θα προσθέσουν τη χορευτική νότα τους στην εκδήλωση. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η καθημερινότητα και οι συνθήκες διαβίωσης των Μικρασιατών προσφύγων στη Χίο αλλά και να ζωντανέψουν -έστω για λίγο- μνήμες προγόνων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις κοιτίδες τους. Έτσι, με οδηγό τη μνήμη, την πληροφορία, το τραγούδι και τον χορό θα αναλογιστούμε τα ίχνη που αφήνει η Ιστορία στο παρελθόν και το παρόν μας, κοινωνικό και πολιτιστικό. Κάποιοι/ες από τους/τις πληροφορητές/τριες θα είναι παρόντες/ούσες. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.30 και θα ολοκληρωθεί στις 20.30. Θα ακολουθήσει συζήτηση, αν προκύψουν ερωτήσεις που, ενδεχομένως , θα θέσει το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Οι διοργανωτές

  Λέων Αλλάτιος  Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος» ιδρύθηκε το 1987, με τη συμπλήρωση 400 ετών από τη γέννηση του Χιώτη ιατρού, ιστορικού, θεολόγου, Λέοντα Αλλάτιου (1587). Σκοπός του συλλόγου είναι η ενίσχυση της πνευματικής ζωής της Χίου, η αξιολόγηση, συνέχιση και αξιοποίηση της εθνικής μας παράδοσης μέσα από πολιτιστικές δράσεις, εργαστήρια, μαθήματα και άλλες εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων, σχηματίζονται τμήματα χορωδίας και παραδοσιακών χορών για παιδιά, έφηβους και ενήλικες που συμμετέχουν σε σημαντικές εκδηλώσεις σε όλη τη Χίο. Επικοινωνία https://leonallatios.gr/ και  FB Λέων Αλλάτιος   Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).  Η ΟΠΙΧΙ ανήκει στο δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο, μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου σεμιναρίου για την Προφορική Ιστορία και για τη μεθοδολογία των συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2023 με εισηγήτριες τις κυρίες Τασούλα Βερβενιώτη και Νάση Σιαφάκα. Αρωγοί του σεμιναρίου ήταν το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και ο Σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραής». Όλα τα μέλη της ΟΠΙΧΙ καθώς και των υπόλοιπων ΟΠΙ είναι εθελοντές. Για περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου, για συμμετοχή στην ομάδα ή για να οργανωθεί μια συνέντευξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με μήνυμα στο opichiou@gmail.com ή στο FB Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ). Περισσότερες πληροφορίες για τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στις σελίδες: http://oralhistorygroups.gr/ και FB Ομάδες Προφορικής Ιστορίας.      

Μια εκδήλωση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση

Με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση, με τίτλο: «Η Μνήμη, η μνήμη, η μνήμη: ενθυμήσεις και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό», που συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος» και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).

Η εκδήλωση, μετά το καλωσόρισμα του Κώστα Τριαντάφυλλου, προέδρου του Ομίλου «Λέων Αλλάτιος» και τον αντίστοιχο χαιρετισμό της Χρυσής Πιτυανού, μέλους της ΟΠΙΧΙ, περιλάμβανε συνοπτική ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα του Μικρασιατικού πολέμου και των επιπτώσεών του, σε επιμέλεια της Μαρίας Νανάκη, βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις που έχουν δώσει σε μέλη τής ΟΠΙΧΙ απόγονοι προσφύγων από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, καθώς και τραγούδια με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική σημασία.  Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά κι εγκάρδια και η ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση.

Προβλήθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έδωσαν οι: Μαρία Βούκουνα – Γεωργαλά από τα Νένητα (στη Ματίνα Σολωμάκου), Αφροδίτη Τσαρδάκα από την Αγία Παρασκευή Καστέλου (στη Δέσποινα Τσαρδάκα και τη Μαρία Νανάκη), Μαργαρίτα Μπριλή από το Βροντάδο (στη Στέλλα Τσιροπινά και τη Χαρά Τσιχλή), Στέλιος Μακριάς από την Ευρετή (στη Φιλομήλα Μπόλια και τη Ντίνα Γκόλφη), Χρήστος Μιχαλιός από τα Καρδάμυλα (στην Καλλιόπη Λιαδή και τη Φιλομήλα Μπόλια), Αγγέλα Χρήστου από την Αιγνούσα, (τραγούδησε τον νοσταλγικό  σκοπό «Άγιε μου Γιάννη του Μελιού» στο φακό του Δημήτρη Γαννιώδη). Υπεύθυνη κάμερας στη συνέντευξη της κυρίας Μπριλή ήταν η Έφη Παππά, ενώ για τις υπόλοιπες συνεντεύξεις η Φιλομήλα Μπόλια.

Η εκδήλωση διανθίστηκε από τα ζωντανά τραγούδια του Χρήστου Μιχαλιού, του Στέλιου Μακριά και του Θόδωρου Κατσιμάρη, απόγονοι όλοι τους Μικρασιατών προσφύγων. Ο τελευταίος ερμηνευτής, δίνοντας το ρυθμό με το τουμπελέκι του, τραγούδησε το τραγούδι Γιατζηλαριανοί, με το οποίο το εφηβικό  χορευτικό τμήμα του Ομίλου Λέων Αλλάτιος έκλεισε την εκδήλωση, χορεύοντας ανάμεσα στο κοινό, σε διδασκαλία του κυρίου Γιώργου Καραολάνη.

Για τη διοργάνωση και την υλοποίηση της εκδήλωσης, από την πλευρά της ΟΠΙΧΙ,  ήταν υπεύθυνες οι: Ντίνα Γκόλφη, Καλλιόπη Λιαδή, Ευαγγελία Μάππα, Μαρία Νανάκη, Χρυσή Πιτυανού, Έφη Τρομπούκη, Στέλλα Τσιροπινά.

Διαδώστε το :