Ιστορικός περίπατος ΟΠΙΛΕΣ - Σεπτέμβριος 2017

null

Ιστορικός περίπατος της ομάδας Προφορικής Ιστορίας Ο.Π.Ι.ΛΕΣ, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης, οδός Ερμού. Από τον αρχιτέκτονα Stratis Frantzeskos.

 

Οδός Ερμού – «Εύριπος των Μυτιληναίων»

Η Μυτιλήνη είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον ελληνικό χώρο, κατοικημένη στην ίδια τοποθεσία από την ίδρυσή της. Η αρχική της θέση βρισκόταν στο μικρό νησί, όπου και το κάστρο και η ίδρυσή της τοποθετείται το 1183 π.Χ., λίγα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας. Μέχρι και τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες, η περιοχή ήταν διαμορφωμένη με ένα νησάκι, που χωριζόταν από τη Λέσβο με ένα κανάλι, μήκους 700 μ. και πλάτους 30 μ., που ονομαζόταν «Εύριπος των Μυτιληναίων». Πρόκειται για τη σημερινή οδό Ερμού. Ένωνε τα δύο μεγάλα λιμάνια της πόλης, το βόρειο της Επάνω Σκάλας και το νότιο. Έτσι, διασχίζοντας το κανάλι, τα καράβια μπορούσαν να αποπλέουν με κάθε καιρό, βόρια ή νότια. Σήμερα, η οδός Ερμού αποτελεί το ιστορικό κέντρο  και την κεντρική αγορά της πόλης.

Το ιστορικό κέντρο περιλαμβάνει τα καταστήματα (δημιούργημα του 19ου αιώνα), με αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ανατολίτικους και αρχαιοελληνικούς σε αρμονικό συνδυασμό. Καταλήγει στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, που ήταν και το παλαιό λιμάνι της Μυτιλήνης. Σώζεται το ένα σκέλος του λιμενοβραχίονα. Ανασκαφές που έγιναν στις παραπάνω περιοχές ανέδειξαν πολλά αξιόλογα μνημεία αρχαία και νεότερα (ιερά Κυβέλης, Απόλλωνα, Δήμητρας).

Διαδώστε το :