ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας σας καλεί στην πεζοπορία-ιστορικό

περίπατο που διοργανώνει στο βόρειο Τουρκοβούνι     

την Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023

Αφετηρία 10:30 το πρωί στη γωνία Βεΐκου & Ηροδότου.

(αν ο καιρός μας τα χαλάσει, ραντεβού την επόμενη Κυριακή, 5 Δεκέμβρη στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα)

 

 

Θα ξεκινήσουμε αστικά με τη γειτονιά των Ακτημόνων στα δεξιά μας, που πήρε τ’ όνομά της απ’ τον ομώνυμο συνεταιρισμό που την αγόρασε στα 1939. Θ’ ακούσουμε μαρτυρίες για την πρώτη κατοίκηση, τις σχέσεις των κατοίκων και τις ασχολίες τους, τα εργοστάσια και το εμβληματικό βιβλιοπωλείο της. Θα περάσουμε από την τοποθεσία του πρώτου μικρού εργαστηρίου γιαουρτιού που εξελίχθηκε στη βιομηχανία ΦΑΓΕ Θα συνεχίσουμε δασικά, μέσα στο βόρειο Τουρκοβούνι ή λόφο Φιλοθέης, προς το Λόφο Κόκκου, το μικρό εκτός σχεδίου οικισμό, θα επισκεφθούμε την απαρχή του ρέματος Λαμπρινής που κάποτε κυλούσε επιφανειακά από δω μέχρι τον Ποδονίφτη όπου χυνόταν. Σήμερα ελάχιστα μέτρα από την κοίτη του είναι ορατά δίπλα στο αυθαίρετο σύγχρονο πάρκινγκ/συνεργείο απορριμματοφόρων-χωματερή του Δήμου Γαλατσίου μέσα στη δασική περιοχή. Από μακριά θα χαιρετίσουμε το Ιερό του Αγχεσμίου Διός στο βορινότερο άκρο του λόφου. Θα ξεκουραστούμε στο «δασάκι εθελοντών» κι εδώ θα μιλήσουμε για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για τη διάσωση του δάσους και την εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων που το φροντίζουν. Για το παράξενο λιλιπούτειο εκκλησάκι του Αγίου Λαυρεντίου και τα … πονηρά πεύκα της Λευτεριάς. Συνεχίζοντας στο δάσος, Θα καταλήξουμε παρεϊστικά στα «υιοθετημένα», το χώρο που ο σύλλογος «Δράση» έχει διαμορφώσει με ξύλινα τραπέζια και πάγκους κάτω απ’ τα πεύκα. Εδώ θα  πούμε ιστορίες για τα νταμάρια, που ξεκοίλιασαν για δεκαετίες τα Τουρκοβούνια και έχτισαν την Αθήνα της αντιπαροχής. Για τις οχλήσεις που δημιουργούσαν στην κατοικημένη περιοχή, τη δουλειά στα λατομεία, τους αγώνες για την απομάκρυνσή τους, αλλά και ιστορίες από την Κατοχή και τη δικτατορία. Εδώ τέλος θα στήσουμε κι ένα ωραίο πικ-νικ να μοιραστούμε τα καλούδια που φέραμε μαζί μας, την καλή μας διάθεση και πού ξέρεις; Μπορεί να βρεθεί και κανένα τσιπουράκι για την παρέα!

 

 

Διάρκεια: 2 ώρες περίπου Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι έξω απ’ τον αστικό ιστό, ένα μέρος σε άσφαλτο και κυρίως σε ομαλούς και βατούς δασικούς δρόμους. Απαραίτητος εξοπλισμός: σακίδιο ημέρας, καπέλο για τον ήλιο, νερό, παπούτσια αθλητικά κατά προτίμηση όχι πάνινα, ελαφρύ μπουφάν, κάτι να τσιμπήσουμε στο πικ-νικ που θα κάνουμε στο τέλος Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ    

 


 

3oς Ιστορικός περίπατος της ΟΠΙΑ στο Γαλάτσι 26/11/2023

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πεζοπορία-ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) στο βόρειο Τουρκοβούνι το πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη 2023. Η συμμετοχή  ήταν μεγάλη παρά το κρύο και τις προ-ειδοποιήσεις του 112. Ογδόντα περίπου άνθρωποι ακολούθησαν στον περίπατο.

Οι ιστορίες αφηγητών μας, που ακούστηκαν, κάλυπταν την χρονική περίοδο από προπολεμικά μέχρι και τις δεκαετίες  1980 και 90.

Ξεκινήσαμε από τη γειτονιά των Ακτημόνων στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων, όπου ακούσαμε μαρτυρίες που αφορούσαν την πρώτη κατοίκηση της περιοχής, τις σχέσεις των κατοίκων,  τις δυσκολίες τους από την τραγική έλλειψη υποδομών, τις ασχολίες τους, τα εργοστάσια και το εμβληματικό βιβλιοπωλείο της. Περάσαμε και από την τοποθεσία του πρώτου μικρού εργαστηρίου γιαουρτιού που εξελίχθηκε στη βιομηχανία ΦΑΓΕ.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε μέσα στο βόρειο Τουρκοβούνι ή λόφο Φιλοθέης, περάσαμε από  το Λόφο Κόκκου και τον μικρό, εκτός σχεδίου οικισμό που βρίσκεται εκεί, επισκεφθήκαμε την απαρχή του ρέματος Λαμπρινής που κάποτε κυλούσε επιφανειακά  μέχρι τον Ποδονίφτη, όπου χυνόταν. Σήμερα, μόλις ελάχιστα μέτρα από την κοίτη του είναι ορατά, στην άκρη του  αυθαίρετου πάρκινγκ/συνεργείου απορριμματοφόρων του Δήμου Γαλατσίου, μέσα στη δασική περιοχή. Από μακριά χαιρετίσαμε το Ιερό του Αγχεσμίου Διός στο βορινότερο άκρο του λόφου. Στο «δασάκι εθελοντών» συναντήσαμε τον Ίκαρο Πετρόπουλο εκ μέρους της «ΔΡΑΣΗΣ για την Κοινωνία τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής». Μας ενημέρωσε για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για τη διάσωση του δάσους, τους κινδύνους που το απειλούν σήμερα, καθώς κάποιοι επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεών του,  και την εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων που το φροντίζουν διαχρονικά. Εδώ θυμηθήκαμε και το παράξενο λιλιπούτειο εκκλησάκι του Αγίου Λαυρεντίου  και τα … πονηρά πεύκα στο ταβερνάκι της Λευτεριάς που σήμερα δεν υπάρχουν.  Συνεχίζοντας μέσα στο  δάσος,

Καταλήξαμε στα «υιοθετημένα» της Δράσης, μια περιοχή  του δάσους που η Δράση έχει διαμορφώσει με πάγκους και καθίσματα ως χώρο ξεκούρασης των πεζοπόρων. Εδώ είπαμε ιστορίες για τα νταμάρια, που

ξεκοίλιαζαν για δεκαετίες τα Τουρκοβούνια χτίζοντας την Αθήνα της αντιπαροχής. Για τη δουλειά στα λατομεία, για τις  ευνόητες οχλήσεις αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και της ίδιας της ζωής, που δημιουργούσαν στην κατοικημένη περιοχή, τους αγώνες των κατοίκων για την απομάκρυνσή τους, αλλά και ιστορίες από την Κατοχή και τη δικτατορία που σχετίζονται με αυτά.

Η ομάδα μας συμμετείχε σύσσωμη στον περίπατο. Χαρήκαμε που κάποιοι αφηγητές μας ήταν παρόντες.  Επίσης με μεγάλη  χαρά  είδαμε περιπατητές να παίρνουν το λόγο και να μοιράζονται με την ομήγυρη τις δικές τους εμπειρίες και  αναμνήσεις. Αποδοτική η συνεργασία μας με την ομάδα ΔΡΑΣΗ με την οποία, από κοινού, προσφέραμε στο τέλος της διαδρομής  τσιπουράκι και κεράσματα.

Και το πιο σημαντικό, στη διάρκεια του περίπατου αρκετοί μας ζήτησαν να ενημερώνονται για τις δράσεις μας, κάποιοι προσφέρθηκαν να δώσουν συνέντευξη και δυο κοπέλες ζήτησαν  να ενταχθούν στην ομάδα μας.

Ο περίπατος ήταν πράγματι μια πολύ ωραία εμπειρία για όλους μας.

 

Φωτογραφίες από τον περίπατο

Διαδώστε το :