Το Νοέμβριο 2014 ξεκίνησαν δύο ακόμα σεμινάρια σε δύο διαφορετικούς δήμους και έτσι δημιουργήθηκαν δύο νέες ΟΠΙ, εκτός όμως του Δήμου Αθηναίων. Την πρωτοβουλία είχαν δύο μέλη της ΟΠΙΑ: το ένα κατοικούσε στο Γαλάτσι και το άλλο στη Νέα Ιωνία.

Το σεμινάριο στο Γαλάτσι ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2015. Στη διάρκεια των γιορτών δεν έγιναν μαθήματα, με το σκεπτικό να γίνουν κάποιες συνεντεύξεις. Χώρος: 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου.

Η ομάδα ονομάστηκε ΟΠΙΓΑ: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Γαλατσίου. Υπήρξε μια ‘αφαίμαξη’ των μελών που παρακολούθησαν το σεμινάριο και ουσιαστικά η ΟΠΙΓΑ υπολειτούργησε όλο το 2015.

Στη Νέα Ιωνία την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου είχε η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο η οποία διατηρεί και σελίδα στο Facebook. Πρόκειται για μια συλλογικότητα με δικό της χώρο και ποικίλες δράσεις. Μία από αυτές είναι και η ΟΠΙΝΙ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Νέας Ιωνίας).

Το σεμινάριο έγινε σε δύο κύκλους. Ο πρώτος, το Σαββατοκύριακο 1-2 Νοέμβρη 2014.

Επιπλέον η ΟΠΙΝΙ οργάνωσε δύο διαλέξεις με θέμα την πολεοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία της Νέας Ιωνίας και ειδικότερα τη βιομηχανική και προσφυγική υφή του πολεοδομικού της ιστού. Η πρώτη διάλεξη έγινε από την Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτονα και καθηγήτρια του ΕΜΠ (30/11/2014) και η δεύτερη με την Όλγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγο της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (14/12/2014).

Διαδώστε το :