Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου (ΟΠΙΚΟ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου στις αρχές του 2014, στη διάρκεια ενός πολυπληθούς σεμιναρίου. Στην πορεία δούλεψαν δύο θεματικές ομάδες: για τη δεκαετία 1940 και την Κρίση. Η ΟΠΙΚΟ πήρε μέρος στη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας με τις δύο αυτές θεματικές και στο συμπόσιο της Modern Greek Studies Association (2015) με ανακοίνωση της ομάδας για την Κρίση. Η ομάδα για τη δεκαετία 1940 δεν λειτουργεί ατόνησε, ενώ η ομάδα για την Κρίση αύξησε τα μέλη της. Συνολικά η ΟΠΙΚΟ έχει περίπου 30 συνεντεύξεις.
Μάθετε Περισσότερα
Η ΟΠΙΚΟ δημιουργήθηκε από μια μερίδα μελών της Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου (ΚΠΚ). Η απόφαση πάρθηκε το 2013 ως αντίδραση στο τείχος που αντιμετωπίζαμε, όσον αφορά τα αιτήματά μας για τα Κ.Υ.Ε. (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Πολλές προσπάθειες, κανένα αποτέλεσμα και όλοι να μας λένε Τι κάνετε;
Έτσι μαζευτήκαμε μια παρέα από μέλη της Κ.Π.Κ. και διερωτηθήκαμε με τι θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε σαν αδιέξοδο στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, κάτι που θα μας έδινε προοπτική, αφού όλα τα άλλα αποτελούν αδιαπέραστο τείχος.
Αποφασίσαμε ότι αυτό το κάτι θα πρέπει να έχει σχέση με τις ρίζες μας, με την ταυτότητά μας. Δηλαδή την ιστορία της γειτονιάς μας, κι αυτό μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της, δηλαδή μέσα από την προφορική ιστορία.
Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε για πανεπιστημιακούς που θα είχαν το χρόνο να διοργανώσουν ένα σεμινάριο για τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας.
Καταλήξαμε στην ιστορικό κα Βερβενιώτη, η οποία είχε δουλέψει για το θέμα αυτό στην Κυψέλη, η οποία μας βοήθησε εθελοντικά με πολύ κέφι.
Τέλη Ιανουαρίου 2014, ξεκινήσαμε επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης, η οποία αποτελεί το εργαλείο της προφορικής ιστορίας για την καταγραφή της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.
Το σεμινάριο είχε πολύ μεγάλη προσέλευση (είχαμε πάνω από 100 αιτήσεις συμμετοχής) και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο αριθμός όμως των ατόμων που εκδήλωσε ενδιαφέρον από το Κολωνάκι υπήρξε περιορισμένος.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα του Europe Direct και περιλάμβανε δίωρα μαθήματα κάθε Τρίτη για έξι εβδομάδες. Από τις 21 Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Όσοι/ες το παρακολούθησαν ανέλαβαν την υποχρέωση να κάνουν έως τρεις συνεντεύξεις. Στο σεμινάριο δίδαξε η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη για τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία της συνέντευξης, η κοινωνιολόγος Μαρία Θανοπούλου για την πολύπλοκη σχέση συνεντευκτή – αφηγητή, ο αρχιτέκτονας Νίκος Καββαδάς για την αρχιτεκτονική της πόλης και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος τις βασικές γνώσεις audio – video.
Μετά το σεμινάριο χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες εργασίας: τη δεκαετία 40, την κρίση, τους ξένους στο Κολωνάκι, την αρχιτεκτονική της γειτονιάς και τις νεανικές υποκουλτούρες. Τελικά έμειναν μόνο δύο ομάδες (Δεκαετία 40 και Κρίση), γιατί οι υπόλοιπες διαλύθηκαν, επειδή οι επικεφαλείς δεν είχαν τον χρόνο να ασχοληθούν.
Όσον αφορά τις προοπτικές και συνέχειες της προφορικής ιστορίας, η ομάδα μας έδωσε έμφαση στην περιορισμένη συμμετοχή ατόμων από το Κολωνάκι, τόσο στα σεμινάρια για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης που οργάνωσε η Κ.Π.Κ. με την κα Τ. Βερβενιώτη, όσο και μετέπειτα στις ομάδες που διαμορφώθηκαν.
Δήλωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να βρει ανθρώπους νέους, αλλά και φοιτητές από το Κολωνάκι που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετάσχουν. Επίσης τόνισε ότι στη γειτονιά μας έχουν γίνει σημαντικές ανακατατάξεις. Έχουν φύγει πολλοί λόγω υψηλών ενοικίων, τα οποία εκ των υστέρων βεβαίως χαμήλωσαν, ενώ ήρθαν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν. Πρέπει να μελετήσουμε την κινητικότητα αυτή και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς. Επίσης τόνισε ότι η Ομάδα της Κρίσης θέλει να στραφεί και σε άλλες κατηγορίες αφηγητών όπως επαγγελματίες, νέους ανθρώπους, καλλιτέχνες κτλ.