Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Έδεσσας (ΟΠΙΕΔΕ) συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025, μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου επιμόρφωσης στην προφορική ιστορία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρθεναγωγείο με εισηγήτρια τη συντοπίτισσα μας Λένα Στεφάνου (ΟΠΙ Επταπυργίου).
Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 25 ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες, κυρίως κάτοικοι της Έδεσσας, οι οποίοι και αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της ομάδας. Κατά τη διάρκεια του, παρουσιάστηκε επίσης από τη Μαρία Κιουζέπη η ΟΠΙ Γιαννιτσών, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σύνδεσης των δυο ομάδων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο νομό.

Η ΟΠΙΕΔΕ ξεκίνησε τη δράση της με ενθουσιασμό και μεθοδικότητα, επιλέγοντας ως βασική θεματική την βιομηχανική κληρονομιά της Έδεσσας (αποκαλούμενη και «Μάντσεστερ των Βαλκανίων»), με επίκεντρο το Κανναβουργείο. Η απόφαση αυτή εδράζεται στο ενδιαφέρον της ομάδας για την ανάδειξη της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, την ανασύσταση του τοπικού παρελθόντος μέσα από τις φωνές των κατοίκων της και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συλλογικής μνήμης και συμμετοχικής ιστοριογραφίας.
Φωτογραφίες από το ιδρυτικό σεμινάριο
Δράσεις
- Περίπατος στα εργοστάσια της πόλης
Στο πλαίσιο της έρευνας για τη «Βιομηχανική Κληρονομιά» με έμφαση στο Κανναβουργείο, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Έδεσσας (ΟΠΙΕΔΕ) πραγματοποίησε την Τρίτη 22 Απριλίου περίπατο στην πόλη με στόχο τη χαρτογράφηση και τη φωτογράφιση των παλιών εργοστασίων της πόλης. Η δράση είχε ως αφετηρία το εργοστάσιο Άνω Εστία στην περιοχή των Καταρρακτών και τερματισμό το εργοστάσιο ΣΕΦΕΚΟ (Σημαιοφορίδη) στη Μεραρχία, με ενδιάμεσους σταθμούς το Κανναβουργείο (μη επισκέψιμο ακόμα) και το εργοστάσιο Τσίτση (ό,τι έχει απομείνει από το κτίριο στην τοποθεσία). Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας φωτογραφίσαμε εξωτερικά και εσωτερικά, όπου ήταν εφικτό, τις εγκαταστάσεις, αποτυπώνοντας αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά της εποχής και καταγράφοντας τη σημερινή τους κατάσταση. Σημειώσαμε τη γεωγραφική θέση κάθε εργοστασίου σε ψηφιακό χάρτη, δημιουργώντας μία αρχική βάση δεδομένων για τη βιομηχανική γεωγραφία της πόλης και, συζητήσαμε την κοινωνική και οικονομική σημασία της βιομηχανίας της περιοχής κατά τον 20ό και 21ο αιώνα, εστιάζοντας στην επίδραση της στην τοπική κοινωνία.
Φωτογραφίες από τον περίπατο
- Επίσκεψη ΟΠΙΕΔΕ στην Κάτω Εστία
Την Τρίτη 1η Ιουλίου οργανώθηκε επίσκεψη στο εργοστάσιο Κάτω Εστία (Λόγγος), συνοδεία του πρώην εργαζομένου κ. Κράλλη Θεοδόση. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής και την τεκμηρίωση της μνήμης των εργαζομένων. Στόχος ήταν η επιτόπια παρατήρηση, η φωτογράφιση του χώρου και η σύνδεση της προφορικής μαρτυρίας του κ. Κράλλη με τον φυσικό χώρο στον οποίο εργάστηκε. Ο αφηγητής μας καθοδήγησε την ομάδα στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, εξηγώντας τις λειτουργίες των διαφόρων τμημάτων του. Περιέγραψε την καθημερινότητα των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, τις δυσκολίες, τις αλλαγές στον χώρο του εργοστασίου και τονίστηκε ο ρόλος του στην κοινωνία και την τοπική οικονομία, καθώς και η σταδιακή παρακμή του λόγω εξωτερικών παραγόντων (παρέμβαση ΔΕΗ, τεχνολογικές εξελίξεις).