Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς συστάθηκε τον Οκτώβρη 2015 μετά την παρακολούθηση του διήμερου σεμιναρίου προφορικής ιστορίας που διοργανώθηκε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο της Καστοριάς. Έχοντας στην διάθεσή της δυο ψηφιακά μαγνητόφωνα και μια βιντεοκάμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με στόχο την δημιουργία αρχείου προφορικών μαρτυριών. Η ομάδα σε πρώτη φάση έχει επικεντρωθεί στην δεκαετίας του ’40, μια περίοδο που έχει στιγματίσει την περιοχή, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την ιστορία των οικισμών της Καστοριάς. Αυτοπαρουσιάστηκε στην πρόσφατη 2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας και προγραμματίζει σύντομα το πρώτο της σεμινάριο.
Η Καστοριά
Ο ορεινός νομός Καστοριάς που βρίσκεται στην βορειο-δυτική γωνιά της χώρας έχει να επιδείξει φυσικό πλούτο και μακραίωνη ιστορία. Η νεότερη ιστορία έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την περιοχή καθώς αποτέλεσε θέατρο μαχών του Ελληνοϊταλικού, Ελληνογερμανικού και του Εμφυλίου πολέμου, ενώ σημαντικά γεγονότα την επηρέασαν κατά την ιταλική και γερμανική κατοχή.
Η ομάδα μας
Τον Οκτώβριο του 2015 στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 26 ατόμων διήμερο σεμινάριο προφορικής ιστορίας με ομιλήτριες την Τασούλα Βερβενιώτη και την Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν. Καρπός του σεμιναρίου είναι η Ο.Π.Ι.ΚΑΣ. η οποία στηρίζεται από δυο φορείς το Εργαστήρι Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία μέσω του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.
Η ομάδα διαθέτει δυο ψηφιακά μαγνητόφωνα και τρεις βιντεοκάμερες, με τα οποία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 συνεντεύξεις που επικεντρώνονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της δεκαετία του ’40, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αντληθούν στοιχεία για την ιστορία των δυο μεγαλύτερων οικισμών της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Επιπρόσθετα η ομάδα προσπαθεί να αλιεύσει μαρτυρίες για τους εγκαταλελειμένους οικισμούς της περιοχής.