%ce%b1_%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ

Είχαμε και συνεργασίες φανερές πλέον;

Ήτανε όλοι αυτοί που κάνανε το μπλόκο εδώ πέρα. Εκείνο το πρωινό, που ήρθανε πολύς κόσμος, τσολιάδες και χωροφύλακες.

Από τη μέρα του Μπλόκου τί θυμάστε;

Εκείνη τη μέρα είχαν έρθει από το πρωί, μεσάνυχτα, ένα πιστολίδι να πέφτει, ξυπνήσανε τον κόσμο. Όσοι ήταν 15- 16, όλο τον κόσμο το συγκεντρώσαν.

Εσείς ήσασταν εδώ οικογενειακώς και ο αδελφός σας;

Ο αδελφός ήταν στα κάρβουνα ανέβηκε σε ένα αυτοκίνητο να φύγει, άλλοι κρύφτηκαν σε υπονόμους, με τα φορτηγά που μετέφεραν κάρβουνο στον Πειραιά και εκεί τον κατέβασαν.

Οπότε δεν καταλάβατε ότι τον είχαν συλλάβει;

Τελικά σκότωσαν 22 ,18 τον αδελφό μου και τρεις άλλους. Η μάνα μου που κατάλαβε και κατέβηκε κάτω και παρακάλαγε τον Λάμπρου που ήτανε αξιωματικός από την κυβέρνηση Τσολάκογλου από αυτούς τους δολοφόνους. Τον παρακάλεσε, του έδινε φωτογραφίες, είπε ότι ήταν κουμμουνιστής, τελικά τον σκότωσαν. Πήγε και στη δίκη αλλά αθωώθηκαν, αυτοί παραδώσανε τα όπλα.

Οι συνέπειες του γεγονότος στον κόσμο ποιες είναι;

Ο κόσμος είναι φοβισμένος χεσμένος από αυτό που συμβαίνει και κάποιοι του κινήματος εξαφανίστηκαν έφυγαν στα αντάρτικα και τα λοιπά και πάλι σιγά σιγά άρχισε να οργανώνεται. Όλοι οι αντάρτες Τσαπάλας, Σανκάρης, αυτοί που ήταν στα κάρβουνα, νεολαίοι εξαφανίστηκαν.

Θυμάστε κάποια επιχείρηση από την πλευρά του αντάρτικου; Σε κάποια χωροφυλακή παραδείγματος χάρη;

Όχι, εκείνη τη μέρα τράβηξε πιστόλι κάποιος Πανταλέων. Αυτός ήτανε στα κάρβουνα και ήτανε ο εγκέφαλος ιστορίας. τον τραυμάτισαν και τον εκτέλεσαν αυτά τα έλεγε ο Νώντας τον πρόλαβε. Αυτός ο Νώντας ο Μητρόπουλος ήταν οργανωμένος θα τα ήξερε αν ήταν. Αρχείο πραγματικό. Είχε σπουδάσει Παντειο . Έφυγε άδοξα με ανοιγμένο κρανίο στη Μακρόνησο και πέθανε κακήν κακώς. ο Νώντας ηττήθηκε από το κίνημα λέω εγώ, ερχόταν εδώ και έπαιρνε βιβλία και κουβέντιάζε με τον θόδωρο.

 

Η ΠΕΙΝΑ

Τώρα στην Κατοχή, θυμάστε υπήρχε πείνα;

Στην Κατοχή, ο φοβερός χρόνος 40-41, πεθαίνανε παιδιά στους δρόμους. Αδύνατοι σκελετοί. Με θαύμα ζήσαμε. 40 δράμια ψωμί δίναν και όχι κάθε μέρα.

Με συσσίτιο;

Πριν γίνουν τα συσσίτια, μετά γίνανε, δηλαδή ο χαμός. Πρισμένοι άνθρωποι από την πείνα και πεθαίνανε, τους κουβαλάγανε με τα καροτσάκια και δεν τους δηλώνανε., για να πάρουν το ψωμί. Δεν ξέρω αν ακούτε τι συμβαίνουν στην Μπιάφρα ή στην Αφρική, οι πείνες, αυτό το πράγμα περάσαμε.

Δηλαδή χάθηκε κόσμος από την πείνα στους δρόμους;

Πολύς κόσμος, πολύς κόσμος, πολύς κόσμος. Άνθρωποι σκελετοί περπατάγανε.(???)

Τα εργοστάσια είχαν κλείσει; Θυμάστε τι γινότανε τότε με τις βιομηχανίες;

Ήτανε οι αρχές, μετά τα εργοστάσια που δουλεύανε άρχισαν να δίνουνε συσσίτια, από τις κινητοποίησης του κινήματος του ΕΑΜ, για να γίνουν αυτές οι διαδικασίες, και από τα κάρβουνα να δίνουν συσσίτια.

Και εμείς ήμασταν με μια κονσέρβα δίχως καπάκι, με ένα σύρμα στο χέρι γυρίζαμε στους δρόμους να τρώμε. Χαρουποκούκουτσα, το κουκούτσι από το χαρούπι τρώγεται;

Γίνεται καφές.

Γινότανε. Στο δρόμο μέσα περπατάγαμε και βοσκάμε στην κυριολεξία. Λεμονόκουπα, πορτοκαλόπιτα, πιράγκανθα, τα τρώγαμε, αγκιναρόφυλλα, τα βράζαμε .Δεν μπορείς να διαννοηθείς τη λεγόμενη πείνα. Τα δε κουκούτσια αυτά του χαρουπιού εμείς τα τρώγαμε. Μέρες να φας. Ήτανε μη συζητάς.

 

Διαδώστε το :