Για το webinar της Oral History Association (OHA)

«Oral History at a Distance: Conducting Remote Interviews»

Θα ήθελα να περιγράψω με λίγα λόγια την εμπειρία μου από την παρακολούθηση του διδικτυακού σεμιναρίου που έκανε η αμερικάνικη OHA (Oral History Association) για τη διεξαγωγή εξ αποστάσεως συνεντεύξεων. Το σεμινάριο κράτησε 2 ώρες από τις 21:00 ώρα Ελλάδος έως τις 23:00 και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις. Συνολικά το παρακολουθήσαμε γύρω στα 430 άτομα απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως όμως τις ΗΠΑ. Εμείς βέβαια είχαμε ενημέρωση ότι ξεκινάει μισή ώρα νωρίτερα στο webex.meetings και περιμέναμε, ενώ μας υποδεχόταν ο Stephen Sloan και μας ενημέρωνε για την ώρα έναρξης του σεμιναρίου. Υπήρχε και το chat όπου δίναμε το στίγμα μας, γιατί μας είχαν σε σίγαση.

Οι υπόλοιποι διευκολυντές του σεμιναρίου ήταν η Adrienne Cain και ο Steven Sielaff. Η πρώτη μας παρουσίασε τα ζητήματα ηθικής των συνεντεύξεων και την ενδεδειγμένη δομή και περιεχόμενο του παραχωρητηρίου (πράγματα γνωστά σε όσους ασχολούνται με την Προφορική Ιστορία) και έκανε και αναφορά στην ιδιαιτερότητα των εξ αποστάσεως συνεντεύξεων: ας πούμε ότι είναι πιο εύκολο ο αφηγητής να διακόψει τη συνέντευξη αν το επιθυμεί ή για τις ιδιαιτερότητες περιπτώσεων όπου ο αφηγητής διώκεται ποινικά και δεν επιθυμεί βιντεοσκόπηση. Γενικά συνιστάται να βλέπει και να εγκρίνει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο ο αφηγητής και να αφαιρούνται τμήματα που δεν επιθυμεί.

Την κεντρική παρουσίαση έκανε ο Stephen Sloan, ο οποίος μίλησε γενικά για τα πριν, τα κατά τη διάρκεια και τα μετά της συνέντευξης, τα οποία επίσης είναι γνωστά στον κόσμο της Προφορικής Ιστορίας, επισημαίνοντας όμως σε τι χωλαίνουν και σε τι υπερτερούν οι εξ αποστάσεως συνεντεύξεις, δίνοντας παράλληλα και κάποια «tips».

Στο τέλος ο Steven Sielaff παρουσίασε τις τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα μηχανήματα για την ηχογράφηση και τη βιντεοσκόπηση των συνεντεύξεων δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της εγγραφής (επίσης γνωστά). Ο συγκεκριμένος έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία για τις εξ αποστάσεως συνεντεύξεις συμπεριλαμβανόμενων και διαδικτυακών μέσων όπως το zoom, το skype, το ecam κλπ.

Άννα Τρίγκατζη

 

 

Δείτε περισσότερα για το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Αμερικάνικη OHA (Oral History Association).

Webinar Recording: Oral History at a Distance: Conducting Remote Interviews

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση κατευθείαν στο youtube, https://youtu.be/WsSTWkVTit0

καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε εδώ.

Δείτε παρακάτω το slideshow που προβλήθηκε στη διάρκεια του σεμιναρίου.

Δείτε και τη συζήτηση

Η Εθνική Συλλογή αφηγήσεων ζωής (τμήμα προφορικής ιστορίας), σε συνεργασία με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη εξέδωσαν επίσης, οδηγίες για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων εξ αποστάσεως.

Το κέντρο Προφορικής Ιστορίας του University of Winnipeg-Canada, παρέχει οδηγίες για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων εξ αποστάσεως, σε όσους ερευνητές επιθυμούν να ασχοληθούν με τον Covid-19. 

Χρήσιμες πληροφορίες και πηγές από την Oral History Master of Arts (OHMA)

Mια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Moving from Collecting to Interpreting and Analyzing Covid-19 Oral Histories» που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2020. Οι ομιλητές παρουσιάζουν και συζητούν τα πρώτα αποτελέσματα και τις μεθοδολογικές προκλήσεις νέων ερευνών προφορικής ιστορίας για το covid19 που ξεκίνησαν με την έναρξη της πανδημίας. 

Διαδώστε το :