Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 4 Νοέμβρη, από τις 10.30 π.μ. ως τις 1:00μ.μ., ο ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε στο παλιό Γαλάτσι η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) με θέμα: “Το Γαλάτσι των 10ετιών 1940, 1950 και 1960”.

Στον περίπατο συμμετείχαν περίπου 80 άτομα, όλων των ηλικιών, Γαλατσιώτες και μη.

Με αφετηρία την πλατεία Λιναρά – τον αρχικό πυρήνα της περιοχής- περπατήσαμε τα Περιβόλια, τα Αξιώτικα, φτάσαμε στην Πηγή, την Αγία Γλυκερία κι από κει στη θέση του ιστορικού κινηματογράφου «Αλέξανδρος». Σταθήκαμε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και το σημερινό κέντρο της πόλης και καταλήξαμε στο αναπαλαιωμένο Καμίνι-πολιτιστικό κέντρο του Δήμου σήμερα. Διατρέξαμε τις δεκαετίες 1940-50-60, τα σοβαρά και τα ευτράπελα.

Συμμετείχαν και μας ξενάγησαν δυο παλιοί Γαλατσιώτες που έχουν αφηγηθεί τη ζωή τους στην ΟΠΙΑ, ο κ. Γιάννης Κατσώνης και ο κ. Βασίλής Θεοδοσόπουλος καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου «το Γαλάτσι & οι Γαλατσιώτες στο διάβα του 20ου αι.» Νέστωρας Χατζούδης, ενώ μέλη της ΟΠΙΑ διάβασαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έχουν πάρει από Γαλατσιώτες αλλά και από κάτοικους άλλων περιοχών που αναφέρονται στο Γαλάτσι. Στην Πηγή, κάτω από την  εκκλησία της Αγίας Γλυκερίας, σημείο αναφοράς για το Γαλάτσι, συνδεμένο με διάφορους θρύλους, μέλος της ομάδας μας παρουσίασε, με μορφή παραμυθιού,  διήγημα του Γ. Καμπούρογλου που η υπόθεσή του διαδραματίστηκε στο σημείο αυτό τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνοδοιπόρους για τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό τους, με τους οποίους μοιραστήκαμε την ωραία αυτή εμπειρία.

Ελπίζουμε να συναντηθούμε ξανά σε περίπατο που θα διοργανώσουμε στο νεότερο Γαλάτσι, αλλά και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.

DSC_7454 (1)DSC_7417DSC_7522 (1)DSC_7388DSC_7364DSC_7494 (1)

Διαδώστε το :