Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο της ΟΠΙ Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, που διεξήχθη στις 5-6 & 9 Μαΐου, στο Επταπύργιο και στο Μουσείο Προσφύγων με 18 συμμετέχοντες.
Το Σάββατο, 5/5, ξεκινήσαμε στις 10.30πμ με ξενάγηση στο μνημείο του Επταπυργίου από τους κ Βασίλη Κονιόρδο και κ. Αργύρη Μαλτσίδη. Ο Βασίλης Κονιόρδος, είναι Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2004-2011) και υπεύθυνος για την αναστήλωση του Επταπυργίου κατά τη μετάβασή του από φυλακή σε μνημείο. Ο Αργύρης Μαλτσίδης, είναι Μηχανικός, Επίτιμος Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρώην πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές του Επταπυργίου κατά την περίοδο της Δικτατορίας ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, και ένας από τους βασικούς πληροφορητές της μέχρι τώρα έρευνάς μας.
Τόσο η αρχαιολογική/αρχιτεκτονική πληροφορία, που μας μετέδωσε ο Βασίλης όσο και το βίωμα της φυλακής, που μας μετέφερε ο κύριος Αργύρης, έκαναν την ξενάγηση μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία για όλους μας, καθώς επισκεφτήκαμε πτέρυγες του μνημείου που συνήθως είναι κλειστές για το κοινό και το είδαμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 17.30-20.30, συγκεντρωθήκαμε στον όμορφο χώρο του Μουσείου Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά Συκεών, και ξεκίνησε το σεμινάριο. Αρχικά, η Ιωάννα Αντωνιάδου και εγώ (Λένα Στεφάνου) παρουσιάσαμε στους συμμετέχοντες τη μέχρι τώρα ερευνητική δουλειά μας, μέσα από αποσπάσματα επεξεργασμένων συνεντεύξεων. Επίσης, αναφέραμε τους στόχους της ομάδας, τα ερευνητικά ερωτήματα που μας απασχολούν ως τώρα και τις πιθανές προοπτικές της έρευνας. Έπειτα, ο Βασίλης Κονιόρδος και ο Αργύρης Μαλτσίδης μίλησαν για πτυχές της διαχείρισης του μνημείου, καθώς και για ζητήματα προβολής και αξιοποίησής του.
Το σεμινάριο συνεχίστηκε την Κυριακή, 6/5, 10.00-18.00 στο Μουσείο Προσφύγων. Η Κυριακή Φωτιάδου, Ιστορικός, παρουσίασε τα ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι πριν τη διεξαγωγή συνέντευξης. Ακολούθησε η Τασούλα Βερβενιώτη, Ιστορικός, που μίλησε για τη λήψη συνεντεύξεων και για τα όσα πρέπει κανείς να προσέχει κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης. Έπειτα, η Κυριακή παρουσίασε τις διαδικασίες που έπονται της συνέντευξης και η Τασούλα επεσήμανε σημαντικά ηθικά ζητήματα δεοντολογίας. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο/παιχνίδι ρόλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν ρόλους συνεντευκτή, συνεντευξιαζόμενου και παρατηρητή.
Το τελευταίο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο την Τετάρτη, 9/5, 17.30-20.30μμ, με τον Απόστολο Καρουλά, Κινηματογραφιστή (cinema workshops / video & cinema productions), ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τη χρήση του εξοπλισμού (κάμερα – μαγνητόφωνο), καθώς και όσα πρέπει να προσέχουμε αναφορικά με τον τεχνικό εξοπλισμό μας κατά τη λήψη μίας συνέντευξης.
Τέλος, όλα τα μέλη μαζί συζητήσαμε πιθανές θεματικές τη μελλοντικής μας έρευνας, είδαμε παραδείγματα οδηγών συνέντευξης, θέσαμε προθεσμίες για τη συγγραφή του οδηγού συνέντευξης της ΟΠΙ Επταπυργίου και ορίσαμε ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση της ομάδας μας, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 20.00-22.00, στο Μουσείο Προσφύγων.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Αργύρη Μαλτσίδη, την Τασούλα Βερβενιώτη, τον Βασιλη Κονιόρδο και τον Απόστολο Καρουλά για όλη τη βοήθεια που μας προσέφεραν! Θερμές ευχαριστίες στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Συκεών για την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Προσφύγων, καθώς και στην Έρη Αβραμίδου για τη φωτογραφική κάλυψη της διοργάνωσης.
Ιωάννα Αντωνιάδου
Ελένη Καλλιμοπούλου
Λένα Στεφάνου
Κυριακή Φωτιάδου