Δελτίο τύπου
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (Ο.Π.Ι.ΒΟ) και το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη διοργανώνουν τριήμερη εκδήλωση μνήμης για τις εξόριστες γυναίκες (1948-1953), στις 28-30 Ιουνίου στο νησί Τρίκερι. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα διατήρησης της μνήμης αυτών των γυναικών, δεδομένου μάλιστα ότι η ζώσα μνήμη έχει σταματήσει να υπάρχει. Σήμερα, εβδομηνταπέντε χρόνια μετά, η σημασία της μεταβίβασης της μνήμης αυτής στις επόμενες γενιές αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε την άνοδο της ακροδεξιάς και τον πολλαπλασιασμό των αυταρχικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου και θα περιλαμβάνουν προβολή ντοκιμαντέρ, ιστορικό περίπατο, ομιλίες, έκθεση αρχειακού υλικού και βιωματικό εργαστήριο. Λόγω περιορισμένης δυνατότητας φιλοξενίας στο νησί, για κρατήσεις σχετικά με τη διαμονή απευθυνθείτε στο email: annapiatou@yahoo.com Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με το πλοίο της γραμμής Βόλος-Τρίκερι (αναχώρηση Παρασκευή 28/6 στις 18:15 και επιστροφή Δευτέρα 1/7 στις 08:30). Εναλλακτικά, οδικώς μέχρι τον Αλογόπορο και από εκεί με θαλάσσιο ταξί (Τηλ. 6980515111).
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Η εκδήλωση μνήμης για τις εξόριστες γυναίκες (1948-1953) θα πραγματοποιηθεί στο νησί Τρίκερι το τριήμερο από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2024. Διοργάνωση: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (Ο.Π.Ι.ΒΟ) & Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη.
Το Πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:
Παρασκευή 28.6
Άφιξη και τακτοποίηση στα δωμάτια.
20:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου: «Ζωή στους Βράχους» (2009)
Σάββατο 29.6
10:00 Περίπατος μνήμης βασισμένος σε μαρτυρίες εξόριστων γυναικών (Ο.Π.Ι.ΒΟ)
20:00 Ομιλίες-παρεμβάσεις: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Πολιτικός επιστήμονας, ΑΠΘ), Νόρα Ράλλη (Δημοσιογράφος, «Εφημερίδα των Συντακτών»).
Κυριακή 30.6
10:00 Βιωματικό εργαστήρι στο Μοναστήρι: «Επισκέπτες στον τόπο της μνήμης. Σώματα στον χώρο. Μηχανισμοί αντίστασης και αντοχής στην εξορία» Πατρίτσια Λάζου (Καλλιτέχνις – Ερευνήτρια).
Στο Μοναστήρι θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό σε συνεργασία με τα ΓΑΚ Μαγνησίας.