Η Προφορική Ιστορία την τελευταία δεκαετία έκανε αισθητή την παρουσία της και στην Ελλάδα. Οι ερευνητές, οι συλλογικότητες και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία, η οποία αντικατοπτρίζει τη ρευστότητα των κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, τους προβληματισμούς για το ιστορικό παρελθόν της χώρας και κατ’ επέκταση τους τρόπους καταγραφής της κοινωνικής μνήμης. Η δημόσια συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει με διάφορες μορφές, που έχουν αναδείξει τις νέες προβληματικές, τις συνάφειες αλλά και τις αντιπαραθέσεις, καθώς και τις ελλείψεις. Με βάση αυτό το σκεπτικό, οργανώνουμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την  Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας από τις 22 έως 27 Οκτωβρίου 2022.

 

 

 

 

  • 3η  Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, 22-24 Οκτωβρίου 2022

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23/10 οι ανά την Ελλάδα ΟΠΙ, κάτω από τον γενικό τίτλο «Ιστορίες Καθημερινότητας», παρουσιάζουν τις δουλειές τους: για τα βιβλία που έχουν εκδώσει, για τις καθημερινότητες του παρελθόντος, των συνοικιών των πόλεων, των ανθρώπων με αναπηρία ή για την καθημερινότητα της καραντίνας· οι νέες ΟΠΙ αυτοπαρουσιάζονται· οι ΟΠΙ συζητούν, επίσης, για τη σχέση της προφορικής ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και για τις έμφυλες διαστάσεις της καθημερινότητας. Τη Δευτέρα, 24/10, το απόγευμα, θα μιλήσουν μεταξύ τους για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους.

  • Διημερίδα: Η Προφορική Ιστορία ως μέθοδος & Εκπαιδευτική Πρακτική, 25-26 Οκτωβρίου 2022

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην προφορική ιστορία και το σχολείο. Ο στόχος του διημέρου (25-26/10/2022) με τίτλο «Η Προφορική Ιστορία ως μέθοδος και εκπαιδευτική πρακτική», είναι αφενός να μετακενωθεί η γνώση που έχει ήδη αποκτηθεί, σε όσο γίνεται ευρύτερο κοινό εκπαιδευτικών και αφετέρου να αποτελέσει ένα πεδίο συζήτησης για την προφορική ιστορία στο σχολικό πρόγραμμα. Θα γίνουν ανακοινώσεις που αναφέρονται σε εκπαιδευτικές πρακτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται εν εξελίξει σε ποικίλα εκπαιδευτικά αντικείμενα.

  • Εργαστήρια, 23-26 Οκτωβρίου 2022

Στη διάρκεια της «Εβδομάδας Προφορικής Ιστορίας» (22-27/10/22) έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, για την προφορική ιστορία και την ιστορική χαρτογράφηση, τον πολύ-αισθητηριακό περίπατο,  το θέατρο-ντοκουμέντο, το μοντάζ, το ντοκιμαντέρ και τη βιντεοσκόπηση.

  • Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία, 27 Οκτωβρίου 2022

 Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), ως φορέας διαφύλαξης του ελληνικού πολιτισμού και της πρόσληψής του διαχρονικά, και η Πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ), οι οποίες από το 2011 λειτουργώντας συλλογικά και συνεργατικά έχουν συγκροτήσει ένα πανελλαδικό Δίκτυο Προφορικής Ιστορίας «από τα κάτω», συνδιοργανώνουν μια Ημερίδα Διαλόγου στις 27 Οκτωβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες και αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια που αφορούν τη διαχείριση των αρχείων και τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή τεχνολογία, τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, καθώς και τη διάχυση της προφορικής ιστορίας στην κοινωνία.

  • Ξεναγήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη, 23 & 26 Οκτωβρίου 2022
Η κάθε ξενάγηση διαρκεί μία ώρα και θα γίνει στους χώρους της ΕΒΕ, στις αίθουσες με συλλογές και εκθέσεις προσβάσιμες στο ευρύ κοινό καθώς, και στο Κέντρο Πολιτισμού.
 
 

Tο πρόγραμμα της «Εβδομάδας Προφορικής Ιστορίας» με ενεργοποιημένες τις φόρμες για τη συμμετοχή σε εργαστήρια και ξεναγήσεις μπορείτε να δείτε εδώ

 

Διαδώστε το :