Παρουσίαση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βριλησσίων (ΟΠΙΒΡΙΛ), από το δημοσιογράφο Νικόλα Περδικάρη στην ΕΡΤ

 

«Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, επιβεβαιώνουν εκείνο που ήταν ήδη γνωστό στις πρώτες προφορικές κοινωνίες, πριν ακόμα εφευρεθεί και διαδοθεί η γραφή. Ιστορία δεν είναι μόνο τα καταγεγραμμένα γεγονότα στα συγγράμματα, όσα διδασκόμαστε στα σχολεία ή στα πανεπιστήμια. Ιστορία είναι και οι αφηγήσεις, οι προσωπικές μαρτυρίες που ακούμε, όσα εξιστορούμε εμείς οι ίδιοι, βασισμένοι στις εμπειρίες και στα βιώματά μας.

Η νεότερη εποχή της προφορικής ιστορίας χρονολογείται μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τότε που οι «αφανείς», μη έχοντας την εξουσία ούτε τη δυνατότητα να κρατούν τα επίσημα αρχεία των καιρών τους, αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους για να καταγράψουν τις μαρτυρίες και τις βιωμένες αλήθειες τους. Θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, φώτισαν έτσι και άλλες πτυχές γύρω από σημαντικά γεγονότα, που διαφορετικά ίσως να έμεναν στο σκοτάδι.»

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο για την ΟΠΙ Βριλησσίων στη σελίδα της ΕΡΤ

 

 

Διαδώστε το :
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit